Sernik -ZYGZAK-

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    125 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa serowa

  • jajko

    7 szt
  • twaróg

    1 kg tłustego
  • cukier

    1 i 1/2 szklanki
  • cytryna

    1 duża
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • olej roślinny

    3/4 szklanki

dodatkowo

  • kakao

    2 łyżeczki
  • mleko

    5 łyżek
  • polewa czekoladowa

    1 op. biała
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tłuszcz, cukier i jajko ucieramy do białości,potem łączymy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Odkładamy 1 kopiastą łyżkę ciasta, a resztę wykładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w 160 stopniach przez ok. 20 minut. Odłożone ciasto łączymy z kakao i mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić. Olej, żółtka, cukier ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny, pianę z białek oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy drewnianą lub plastikową łopatką i wykładamy masę serową na podpieczony spód. Wierzch dekorujemy ciastem czekoladowym robiąc zygzaki. Sernik pieczemy przez ok. 50 minut w 160 st C. Ostudzone ciasto polewamy białą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 04.03.2016 23:34
serniki uwielbiam,ładnie Ci wyszedł ten serniczek
Izabela28 09.06.2015 13:33
bardzo lubię różnego rodzaju serniki:)
Jagódka77 19.11.2014 13:40
ciekawie wygląda i na pewno jest pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat