Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik -ZYGZAK-

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

jajko 1 sztuka
margaryna 125 gram
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa serowa

jajko 7 szt
twaróg 1 kg tłustego
cukier 1 i 1/2 szklanki
cytryna 1 duża
mąka ziemniaczana 2 łyżki
olej roślinny 3/4 szklanki

dodatkowo

kakao 2 łyżeczki
mleko 5 łyżek
polewa czekoladowa 1 op. biała

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik -ZYGZAK-

Tłuszcz, cukier i jajko ucieramy do białości,potem łączymy z mąkami i proszkiem do pieczenia. Odkładamy 1 kopiastą łyżkę ciasta, a resztę wykładamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w 160 stopniach przez ok. 20 minut. Odłożone ciasto łączymy z kakao i mlekiem. Dokładnie wymieszać i odstawić. Olej, żółtka, cukier ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec dodajemy startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny, pianę z białek oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy drewnianą lub plastikową łopatką i wykładamy masę serową na podpieczony spód. Wierzch dekorujemy ciastem czekoladowym robiąc zygzaki. Sernik pieczemy przez ok. 50 minut w 160 st C. Ostudzone ciasto polewamy białą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 04.03.2016 23:34
serniki uwielbiam,ładnie Ci wyszedł ten serniczek
Izabela28 09.06.2015 13:33
bardzo lubię różnego rodzaju serniki:)
Jagódka77 19.11.2014 13:40
ciekawie wygląda i na pewno jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak