Przepis i sposób przygotowania na: Sernik złota rosa
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny kasi
3 żółtka (białka zostawić)
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, oblepić ciastem łącznie z bokami.
Masa:
1 kg twarogu (gotowanego zmielonego)
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 szklanki zimnego mleka 3,2%
sok z połowy cytryny
Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować. Dodać budyń w proszku, olej i sok z cytryny i zmiksować. Dodać zimne mleko, wymieszać i wylać na blachę z ciastem.
UWAGA! Ciasto serowe jest lejące.
Piec od 1-1,5 h w temp. 160C.
Na pół godziny przed końcem pieczenia ubić 3 białka z 1/2 szklanką cukru (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika. Po ostygnięciu ciasta pojawią się na nim piękne krople złotej rosy.
Smacznego:)