Sernik złota rosa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

  • cukier

  • budyń śmietankowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny kasi
3 żółtka (białka zostawić)
Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, oblepić ciastem łącznie z bokami.
Masa:
1 kg twarogu (gotowanego zmielonego)
4 całe jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oliwy
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 szklanki zimnego mleka 3,2%
sok z połowy cytryny
Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i wszystko zmiksować. Dodać budyń w proszku, olej i sok z cytryny i zmiksować. Dodać zimne mleko, wymieszać i wylać na blachę z ciastem.
UWAGA! Ciasto serowe jest lejące.
Piec od 1-1,5 h w temp. 160C.
Na pół godziny przed końcem pieczenia ubić 3 białka z 1/2 szklanką cukru (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika. Po ostygnięciu ciasta pojawią się na nim piękne krople złotej rosy.

Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 13.02.2014 10:35
Pyszny serniczek,na pewno spróbuję upiec :-)
adelajda 04.01.2014 08:08
jeszcze takiego nie piekłam, słyszałam o nim , czas spróbować
foczka-ks 01.01.2014 23:44
ciekawie i pomysłowo, mniam
Rycerz 01.01.2014 16:19
ciekawy przepis
norweska20 01.01.2014 15:51
jadłam już takie ciasto jest bardzo pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat