Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik zebra z rosą Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

na zebrę

ser 350 kg do sernika i naleśników 4 %
jogurt grecki 340 g
budyń waniliowy 2 łyżki
jajko 1/2 szt
żółtko jajek 4 szt
cukier 1 szk
napój 4 łyżki czekoladowy instant
budyń waniliowy 2 łyżka

piana

białko 4 szt
cukier 1/2 szk

dodatkowo

herbatniki 20 szt kakaowych

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik zebra z rosą Zewy

Formę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do wyłożyć ciastkami.
Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i żółtka oraz cukier i dwie łyżki budyniu i wszystko chwilę miksować.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać napój czekoladowy a do drugiej budyń.
Obie masy wymieszać osobno oczywiście.
Na ciastka kłaść porcjami na przemian obie masy zaczynając od jasnej.
I tak do wyczerpania składników.
Potem formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Gdy czas zbliża się do końca ubić pianę z białek i cukru.
Wyjąć blaszkę z piekarnika i delikatnie wyłożyć pianę, za pomocą specjalnej łopatki z ząbkami zrobić rowki.
Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w 150 stopniach.
Uchylić drzwiczki piekarnika po upieczeniu i zostawić na około 15 minut.
Potem wyjąć formę i wystudzić sernik, zaczną pojawiać się kropelki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 02.07.2017 09:45
apetyczny sernik
Konczi 01.07.2017 18:54
bardzo lubię takie serniczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak