Sernik zebra z rosą Zewy

Sernik zebra z rosą Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na zebrę

  • ser

    350 kg do sernika i naleśników 4 %
  • jogurt grecki

    340 g
  • budyń waniliowy

    2 łyżki
  • jajko

    1/2 szt
  • żółtko jajek

    4 szt
  • cukier

    1 szk
  • napój

    4 łyżki czekoladowy instant
  • budyń waniliowy

    2 łyżka

piana

  • białko

    4 szt
  • cukier

    1/2 szk

dodatkowo

  • herbatniki

    20 szt kakaowych
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik zebra z rosą Zewy

Formę o wymiarach 28 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do wyłożyć ciastkami.
Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i żółtka oraz cukier i dwie łyżki budyniu i wszystko chwilę miksować.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać napój czekoladowy a do drugiej budyń.
Obie masy wymieszać osobno oczywiście.
Na ciastka kłaść porcjami na przemian obie masy zaczynając od jasnej.
I tak do wyczerpania składników.
Potem formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Gdy czas zbliża się do końca ubić pianę z białek i cukru.
Wyjąć blaszkę z piekarnika i delikatnie wyłożyć pianę, za pomocą specjalnej łopatki z ząbkami zrobić rowki.
Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w 150 stopniach.
Uchylić drzwiczki piekarnika po upieczeniu i zostawić na około 15 minut.
Potem wyjąć formę i wystudzić sernik, zaczną pojawiać się kropelki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ewelina1991 02.07.2017 09:45
apetyczny sernik
Konczi 01.07.2017 18:54
bardzo lubię takie serniczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat