Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
na zebrę
-
ser
350 kg do sernika i naleśników 4 % -
jogurt grecki
340 g -
budyń waniliowy
2 łyżki -
jajko
1/2 szt -
żółtko jajek
4 szt -
cukier
1 szk -
napój
4 łyżki czekoladowy instant -
budyń waniliowy
2 łyżka
piana
-
białko
4 szt -
cukier
1/2 szk
dodatkowo
-
herbatniki
20 szt kakaowych
Przepis i sposób przygotowania Sernik zebra z rosą Zewy
Do wyłożyć ciastkami.
Do miski przełożyć twaróg, jogurt, jajka i żółtka oraz cukier i dwie łyżki budyniu i wszystko chwilę miksować.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać napój czekoladowy a do drugiej budyń.
Obie masy wymieszać osobno oczywiście.
Na ciastka kłaść porcjami na przemian obie masy zaczynając od jasnej.
I tak do wyczerpania składników.
Potem formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Gdy czas zbliża się do końca ubić pianę z białek i cukru.
Wyjąć blaszkę z piekarnika i delikatnie wyłożyć pianę, za pomocą specjalnej łopatki z ząbkami zrobić rowki.
Ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec jeszcze 20 minut w 150 stopniach.
Uchylić drzwiczki piekarnika po upieczeniu i zostawić na około 15 minut.
Potem wyjąć formę i wystudzić sernik, zaczną pojawiać się kropelki.
Komentarze (2)