Sernik "Zebra" (waniliowo-kakaowy)

Sernik "Zebra" (waniliowo-kakaowy)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    1 kg
  • jajko

    5
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • kakao

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1
  • cukier

    3/4 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boki oraz spód tortownicy smarujemy odrobiną masła. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową.

Do większej miski dodajemy ser twarogowy, mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Dodajemy kolejno jajka, ciągle ucierając. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z części dodajemy kakao i miksujemy.

Ciasto rozkładamy tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta "Zebra" czyli najpierw na sam środek 2 łyżki masy jasnej, potem 2 łyżki masy kakaowej i tak dalej aż do wykorzystania całej masy.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Uszczelnioną tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego a następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości tortownicy. Możemy również na poziomie niższym piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą, a ciasto ustawić na poziomie wyższym.

Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z otwartymi lekko uchylonymi drzwiczkami. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik możemy polać polewą czekoladową.
slodkieniebo
Tortownica 20-22 cm. Jeśli nie lubicie rozkładać ciasta po 2 łyżki możecie zrobić większe paski np. za każdym razem dając 3 łyżki jasnego i kolejno 3 łyżki ciemnego ciasta. Paski będą grubsze i lepiej sprawdzą się przy bardziej mazistych serach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 28.10.2015 13:02
uwielbiam serniczki a Twój jest piękny!
tomek18 27.10.2015 17:44
na taki serniczek to bym sie skusił
GOSIA18 27.10.2015 14:30
Trudne ale pysznie wygląda
Lis 27.10.2015 11:07
wygląda pięknie:)
Mniam 27.10.2015 09:43
Piękna wyszła Ci zebra. Mi jeszcze nigdy taka równa nie udała :(
IZABELA29 27.10.2015 08:33
i takie równiutkie paski ,super.
Wacław 27.10.2015 08:32
wspaniałe ciasto
berys18 27.10.2015 07:55
ślicznie wyglada
Ifa 27.10.2015 07:28
Wygląda uroczo :-)
Maridka19 27.10.2015 07:22
Wykonany idealnie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat