Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik "Zebra" (waniliowo-kakaowy)

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

twaróg 1 kg
jajko 5
mąka ziemniaczana 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
skórka z cytryny 1
cukier 3/4 szkl

Porada

Tortownica 20-22 cm. Jeśli nie lubicie rozkładać ciasta po 2 łyżki możecie zrobić większe paski np. za każdym razem dając 3 łyżki jasnego i kolejno 3 łyżki ciemnego ciasta. Paski będą grubsze i lepiej sprawdzą się przy bardziej mazistych serach.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik "Zebra" (waniliowo-kakaowy)

Boki oraz spód tortownicy smarujemy odrobiną masła. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową.

Do większej miski dodajemy ser twarogowy, mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Dodajemy kolejno jajka, ciągle ucierając. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z części dodajemy kakao i miksujemy.

Ciasto rozkładamy tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta "Zebra" czyli najpierw na sam środek 2 łyżki masy jasnej, potem 2 łyżki masy kakaowej i tak dalej aż do wykorzystania całej masy.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Uszczelnioną tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego a następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości tortownicy. Możemy również na poziomie niższym piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą, a ciasto ustawić na poziomie wyższym.

Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z otwartymi lekko uchylonymi drzwiczkami. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik możemy polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 28.10.2015 13:02
uwielbiam serniczki a Twój jest piękny!
tomek18 27.10.2015 17:44
na taki serniczek to bym sie skusił
GOSIA18 27.10.2015 14:30
Trudne ale pysznie wygląda
Lis 27.10.2015 11:07
wygląda pięknie:)
Mniam 27.10.2015 09:43
Piękna wyszła Ci zebra. Mi jeszcze nigdy taka równa nie udała :(
IZABELA29 27.10.2015 08:33
i takie równiutkie paski ,super.
Wacław 27.10.2015 08:32
wspaniałe ciasto
berys18 27.10.2015 07:55
ślicznie wyglada
Ifa 27.10.2015 07:28
Wygląda uroczo :-)
Maridka19 27.10.2015 07:22
Wykonany idealnie :)
MałaMi89 26.10.2015 23:57
Strasznie mi się ten sernik podoba - mistrzowskie wykonanie, żeby zeberka była taka równa :)
Benita 26.10.2015 23:01
Wygląda cudnie
Ada-Gaba 26.10.2015 22:31
pięknie wygląda
patryska76 26.10.2015 22:30
wygląda genialnie!
Iwusia 26.10.2015 21:48
piękny serniczek :)
Wiktoria29 26.10.2015 21:12
śliczne paski, ładnie wyszedł ten serniczek
Wiesława1 26.10.2015 20:24
pyszne ciacho
wwwiolka 26.10.2015 19:41
Bardzo fajny przepis.
Janina 26.10.2015 19:17
Pyszne ciacho;)
Kolorowa 26.10.2015 18:45
Ale równiutka ta zebra ;)
IKrakowianka 26.10.2015 18:22
perfekcyjnie wykonany sernik
Jadwiga/Jaga85 26.10.2015 18:22
Piękne ciasto!
gosia1988 26.10.2015 18:07
ale smakowicie wygląda
Bernadeta1 26.10.2015 17:59
pyszny sernik i rewelacyjnie Ci wyszedł
cukiereczek 26.10.2015 17:21
BOSKI TEN SERNICZEK

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak