Przepis i sposób przygotowania na: Sernik "Zebra" (waniliowo-kakaowy)
Do większej miski dodajemy ser twarogowy, mąkę, cukier, ekstrakt z wanilii i chwilę miksujemy. Dodajemy kolejno jajka, ciągle ucierając. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej z części dodajemy kakao i miksujemy.
Ciasto rozkładamy tak samo jak w przypadku tradycyjnego ciasta "Zebra" czyli najpierw na sam środek 2 łyżki masy jasnej, potem 2 łyżki masy kakaowej i tak dalej aż do wykorzystania całej masy.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Uszczelnioną tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego a następnie zalewamy je wodą do połowy wysokości tortownicy. Możemy również na poziomie niższym piekarnika ustawić naczynie z wrzącą wodą, a ciasto ustawić na poziomie wyższym.
Sernik pieczemy przez 15 minut w temp. 175 stopni, a następnie potem zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70-80 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z otwartymi lekko uchylonymi drzwiczkami. Schłodzony sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik możemy polać polewą czekoladową.