Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ze śliwkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

KRUCHE CIASTO

żółtka jaj 2 szt
margaryna 125 g
cukier kryształ 2,5 łyżki
śmietana kwaśna 1,5 łyżki
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
tłuszcz do formy

MASA SEROWA

biały ser tłusty 6 kostek po (250)g
jajko 10 szt
masło roślinne 1,5 kost
mąka pszenna 7 płaskich łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
łyżki 2 szkl
śliwki węgierki
orzechy laskowe mielone 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze śliwkami

KRUCHE CIASTO
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut do zamrażalnika. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować. MASA SEROWA Ser zmielić trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej ucierać. Na samym końcu dodać obie mąki, utrzeć dobrze robotem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na śliwki i posypać mielonymi orzechami. Piec ciasto w 180 stop, przez ok. 45 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak