Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Czekoladowy spód

  • masło

    70 g
  • cukier

    40 g
  • mąka pszenna

    40 g
  • proszek do pieczenia

    ½ łyżeczki
  • jajko

    1 szt.
  • Masa serowa

  • cukier puder

    100 g
  • śmietana 30%

    150 ml
  • mleko gorące

    3 łyżki
  • japońskiej herbaty matcha

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • jajko

    5 szt.
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

  • wierzch

  • bita śmietana

  • truskawki

  • czekolada w proszku

    40 g
  • twaróg

    600 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Roztopić masło, cukier i klasyczną czekoladę w proszku. Lekko przestudzić.
Krok 2 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Do masy dodać jajo i przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć składniki.
Krok 3 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Przygotowaną masę czekoladową umieścić w tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.
Krok 4 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Żółtka wraz z cukrem pudrem umieścić w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą wodą. Ucierać ‘na parze’ tak długo, aż masa zblednie i zrobi się puszysta.
Krok 5 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Twaróg trzykrotnie przemielić.
Krok 6 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Dodać do masy jajecznej razem z ubitą śmietaną, proszkiem budyniowym i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krok 7 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Połączyć z zieloną herbatą rozprowadzoną w gorącym mleku.
Krok 8 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Na samym końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Masę serową wyłożyć na podpieczony czekoladowy spód. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C na 30 minut. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec sernik kolejne 20 minut.
Krok 9 - Sernik z zieloną herbatą na czekoladowym spodzie foto
Sernik ostudzić. Na wierzchu rozłożyć bitą śmietanę i truskawki. Oprószyć zieloną herbatą. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 29.10.2014 09:51
Z chęcią bym zjadła,bardzo lubię serniki.
ben-ka 19.10.2014 15:22
Bardzo apetyczne ciasto.
rutynka 10.10.2014 10:21
po prostu niebo w gębie- moje smaki:)
as28 07.10.2014 10:47
znakomity pomysł, mniam mniam
Madziela 21.06.2013 17:40
musze go zrobic :)
SmacznaPyza 14.01.2013 15:39
ciekawa jestem smaku tego sernika
koteczek22 03.11.2012 15:28
wygląda smakowicie
eliza135 09.10.2012 09:00
pychotka
Iwusia 23.05.2012 22:19
wygląda bardzo smakowicie
pacpaw 27.04.2012 22:47
no to ktoś miał szczęście i go spróbował

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat