Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z wiśniami i krówkową polewą
Mąki połączyć, dodać masło i rozetrzeć w dłoniach. Dodać pozostałe składniki i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dłonią rozłożyć ciasto w formie. Forma 24 X 36 wyłożona papierem do pieczenia.
Twaróg dwa razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodać miękkie masło, ser, budyń, śmietankę. Na koniec dodać ubite z solą i cukrem białka. Delikatnie wymieszać łyżką.
Na przygotowane ciasto zetrzeć na tartce czekoladę i rozsypać osuszone ręcznikiem kuchennym wiśnie. Wyłożyć i wyrównać masę serową.
Ciasto wstawić do piekarnika z temp. 180 *C na 25 minut, następnie zmniejszyć temp. do 165*C na ok 45 min. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w łyżce gorącej wody. Masę krówkową wyłożyć do miseczki i rozgrzać, dodać żelatynę, wymieszać i polać zimne ciasto. Posypać wiórkami.