Sernik z winogronami na cytrynowym biszkopcie.

Sernik z winogronami na cytrynowym biszkopcie.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • mąka tortowa

    1/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżki ( do nasączenia)

Masa serowa

  • ser biały

    1 kg
  • jajko

    5 szt
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cytryna

    1 szt
  • winogrona

    1.5 szklanki ( bezpestkowe)

Góra ciasta

  • galaretka cytrynowa

    1 szt
  • winogrona

    1.5 szklanki
  • mięta liście

  • cytryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt: Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę, Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 25 cm
Pieczemy 25 minut w temperaturze 175*C.
Upieczony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.

Masa serowa:
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając, przesiewamy przez sito budyń, startą skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 5 białek. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Tortownice w której piekliśmy biszkopt smarujemy tłuszczem a dno wykładamy podwójnie papierem do pieczenia. Do tortownicy dajemy upieczony biszkopt. Na upieczony biszkopt nakładamy ¾ masy serowej, na ser układamy 1,5 szklanki winogron bezpestkowych, lekko wduszając a następnie przykrywamy resztą sera.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C a następnie zmniejszamy temperaturę do 165*C i pieczemy jeszcze 35 minut. Staramy się by sernik nie był zbyt spieczony od góry ( można w połowie pieczenia przykryć papierem) Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

Galaretkę wymieszać w 350 ml gorącej, przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia. Pozostawione winogrona przekroić na połowę i układać przekrojoną stroną na zimnym serniku a następnie zalać tężejącą galaretką. Sernik dajemy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Dekorujemy listkami mięty i cytryną.
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 13.02.2016 12:10
takie ciasta lubię
Jagódka77 20.11.2015 14:41
wspaniale wygląda
MAR3STA 08.11.2015 19:20
Piękny i baaardzo apetyczny
fotoviderek 07.11.2015 19:06
Ślinka cieknie na sam widok :)
adelajda 05.11.2015 16:15
Po prostu pycha serniczek :)
monika141 04.11.2015 12:07
pyszny serniczek
ben-ka 04.11.2015 09:41
To już rozpusta ! Mogłabym jeść i jeść:)
gusia1000 04.11.2015 00:00
Wypiek na medal. Na pewno był pyszny.
Grazyna0211 03.11.2015 15:19
świetne ciasto
Monika-twin 03.11.2015 13:23
pIKENE I NA PEWNO PYSZNE!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat