Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z winogronami na cytrynowym biszkopcie.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 175*C.
Upieczony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.
Masa serowa:
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając, przesiewamy przez sito budyń, startą skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 5 białek. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Tortownice w której piekliśmy biszkopt smarujemy tłuszczem a dno wykładamy podwójnie papierem do pieczenia. Do tortownicy dajemy upieczony biszkopt. Na upieczony biszkopt nakładamy ¾ masy serowej, na ser układamy 1,5 szklanki winogron bezpestkowych, lekko wduszając a następnie przykrywamy resztą sera.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C a następnie zmniejszamy temperaturę do 165*C i pieczemy jeszcze 35 minut. Staramy się by sernik nie był zbyt spieczony od góry ( można w połowie pieczenia przykryć papierem) Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Galaretkę wymieszać w 350 ml gorącej, przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia. Pozostawione winogrona przekroić na połowę i układać przekrojoną stroną na zimnym serniku a następnie zalać tężejącą galaretką. Sernik dajemy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Dekorujemy listkami mięty i cytryną.
Smacznego