Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z winogronami na cytrynowym biszkopcie.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka tortowa 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 2 szt
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżki ( do nasączenia)

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 szt
cukier puder 3/4 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt
cytryna 1 szt
winogrona 1.5 szklanki ( bezpestkowe)

Góra ciasta

galaretka cytrynowa 1 szt
winogrona 1.5 szklanki
mięta liście
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z winogronami na cytrynowym biszkopcie.

Biszkopt: Jajka i cukier miksujemy na puszystą masę, Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 25 cm
Pieczemy 25 minut w temperaturze 175*C.
Upieczony biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.

Masa serowa:
Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy cały czas ucierając po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy stopniowo ser i cały czas ucierając, przesiewamy przez sito budyń, startą skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 5 białek. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Tortownice w której piekliśmy biszkopt smarujemy tłuszczem a dno wykładamy podwójnie papierem do pieczenia. Do tortownicy dajemy upieczony biszkopt. Na upieczony biszkopt nakładamy ¾ masy serowej, na ser układamy 1,5 szklanki winogron bezpestkowych, lekko wduszając a następnie przykrywamy resztą sera.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C a następnie zmniejszamy temperaturę do 165*C i pieczemy jeszcze 35 minut. Staramy się by sernik nie był zbyt spieczony od góry ( można w połowie pieczenia przykryć papierem) Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.

Galaretkę wymieszać w 350 ml gorącej, przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia. Pozostawione winogrona przekroić na połowę i układać przekrojoną stroną na zimnym serniku a następnie zalać tężejącą galaretką. Sernik dajemy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
Dekorujemy listkami mięty i cytryną.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 13.02.2016 12:10
takie ciasta lubię
Jagódka77 20.11.2015 14:41
wspaniale wygląda
MAR3STA 08.11.2015 19:20
Piękny i baaardzo apetyczny
fotoviderek 07.11.2015 19:06
Ślinka cieknie na sam widok :)
adelajda 05.11.2015 16:15
Po prostu pycha serniczek :)
monika141 04.11.2015 12:07
pyszny serniczek
ben-ka 04.11.2015 09:41
To już rozpusta ! Mogłabym jeść i jeść:)
gusia1000 04.11.2015 00:00
Wypiek na medal. Na pewno był pyszny.
Grazyna0211 03.11.2015 15:19
świetne ciasto
Monika-twin 03.11.2015 13:23
pIKENE I NA PEWNO PYSZNE!
Motorek 03.11.2015 13:05
Pięknie wygląda
gosia56 03.11.2015 12:58
Super ciasto ;) porywam kawałeczek tej pyszności
mysza75 03.11.2015 12:42
jakie fajne i pomysłowe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak