Sernik z truskawkami w wersji light

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • otręby pszenne

    50 gram
  • otręby owsiane

    30 gram
  • płatki owsiane

    20 gram
  • stewia

    2 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    200 ml-0%

Masa serowa

  • ser biały

    400 gram-chudy
  • serek homogenizowany

    375 gram-0%
  • jajko

    3 sztuki
  • stewia

    6 łyżeczek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kasza manna

    70 gram
  • truskawki świeże

    270 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
Tortownica 22 cm
Do miski wsypujemy oba rodzaje otrębów. Dodajemy płatki owsiane oraz stevię i dokładnie mieszamy sypkie składniki.
Krok 2 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
Stopniowo dodajemy jogurt i mieszamy na jednolitą masę.
Krok 3 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
Dno tortownicy o rozm. 22 cm wykładamy papierem, wykładamy masę i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 15-18 min, do zrumieniania. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 4 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
Składniki powinny mieć temperaturą pokojową. Ser biały zmielić dwa razy w maszynce.
Białka oddzielić do żółtek. Do misy miksera przełożyć żółtka i dodać stevię i zmiksować.
Krok 5 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
Następnie dodawać serek homogenizowany i cały czas mieszać. W kolejnym kroku do miski dodawać po łyżce zmielony ser.
Krok 6 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
Na koniec dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej w 2 partiach dodawać pianę białkowa i delikatnie wymieszać.
Krok 8 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
Przelać do tortownicy.
Umyte i odszypułkowane truskawki włożyć w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 45-50 minut. Sernik powinien się wyraźnie zarumienić. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Można podawać z sosem truskawkowym.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 13.06.2016 21:40
O! mówię tak takim zdrowym ciastom!
misia53 22.07.2015 23:19
właśnie dla mnie taki serniczek
Wiktoria29 22.07.2015 21:42
bardzo mi sie podoba spód tego sernika na pewno wypróbuję
Poison1988 22.07.2015 19:44
Wygląda bardzo apetycznie :)
Zdzisław 22.07.2015 14:09
takie słodkości bardzo lubię
monikaT83 22.07.2015 12:43
Dziewczynki cieszę się,że się Wam podobają:) ja od 3 miesięcy "specjalizuję się" w lżejszych wypiekach i daniach bo walczę z ciałkiem...
Ania96 22.07.2015 11:27
pięknie wygląda, na pewno zrobię
Aannkaa82 22.07.2015 11:08
świetne zdjęcia :) serniczek też :)
aniagdz 22.07.2015 09:57
Wspaniała lżejsza wersja! super pomysł
RenataZ-et 22.07.2015 09:17
super serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat