Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z truskawkami w wersji light

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

otręby pszenne 50 gram
otręby owsiane 30 gram
płatki owsiane 20 gram
stewia 2 łyżeczki
jogurt naturalny 200 ml-0%

Masa serowa

ser biały 400 gram-chudy
serek homogenizowany 375 gram-0%
jajko 3 sztuki
stewia 6 łyżeczek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kasza manna 70 gram
truskawki świeże 270 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z truskawkami w wersji light

Kroki postępowania

1
Tortownica 22 cm
Do miski wsypujemy oba rodzaje otrębów. Dodajemy płatki owsiane oraz stevię i dokładnie mieszamy sypkie składniki.
Krok 1 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
2
Stopniowo dodajemy jogurt i mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
3
Dno tortownicy o rozm. 22 cm wykładamy papierem, wykładamy masę i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 15-18 min, do zrumieniania. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 3 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
4
Składniki powinny mieć temperaturą pokojową. Ser biały zmielić dwa razy w maszynce.
Białka oddzielić do żółtek. Do misy miksera przełożyć żółtka i dodać stevię i zmiksować.
Krok 4 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
5
Następnie dodawać serek homogenizowany i cały czas mieszać. W kolejnym kroku do miski dodawać po łyżce zmielony ser.
Krok 5 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
6
Na koniec dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
7
W osobnej misce białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej w 2 partiach dodawać pianę białkowa i delikatnie wymieszać.
Krok 7 - Sernik z truskawkami w wersji light foto
8
Przelać do tortownicy.
Umyte i odszypułkowane truskawki włożyć w masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 45-50 minut. Sernik powinien się wyraźnie zarumienić. Wyjąć, ostudzić i wstawić na całą noc do lodówki. Można podawać z sosem truskawkowym.
Smacznego!
Krok 8 - Sernik z truskawkami w wersji light foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 13.06.2016 21:40
O! mówię tak takim zdrowym ciastom!
misia53 22.07.2015 23:19
właśnie dla mnie taki serniczek
Wiktoria29 22.07.2015 21:42
bardzo mi sie podoba spód tego sernika na pewno wypróbuję
Poison1988 22.07.2015 19:44
Wygląda bardzo apetycznie :)
Zdzisław 22.07.2015 14:09
takie słodkości bardzo lubię
monikaT83 22.07.2015 12:43
Dziewczynki cieszę się,że się Wam podobają:) ja od 3 miesięcy "specjalizuję się" w lżejszych wypiekach i daniach bo walczę z ciałkiem...
Ania96 22.07.2015 11:27
pięknie wygląda, na pewno zrobię
Aannkaa82 22.07.2015 11:08
świetne zdjęcia :) serniczek też :)
aniagdz 22.07.2015 09:57
Wspaniała lżejsza wersja! super pomysł
RenataZ-et 22.07.2015 09:17
super serniczek
Anna133 22.07.2015 06:17
wygląda niezwykle smakowicie !
Futka 22.07.2015 05:24
Świetny i bardzo apetyczny serniczek. Prezentuje się bajecznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak