Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z szarlotką w cieście orzechowym
Masa serowa Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
2.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
3.
Tortownicę o 24x34 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz - 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
4.
Ciasto orzechowe Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
5.
Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
6.
Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
7.
Masa jabłkowa Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka wrzucamy na patelnie i przesmażamy do momentu wyparowania płynu. dodajemy cynamon i galaretki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie aż galaretki się rozpuszczą . ODstawiamy do przestygnięcia
8.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/2 masy jabłkowej odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na mase wykłądamy papier do pieczenia i wykładamy pozostałe jabłka. Odstawiamy na kilka godz do lodówki do stężenia
9.
Krem Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śm
10.
Ciasto orzechowe przecinamy na pół Ukłądamy ciasto: 1/2 ciasta, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, masa serowa, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, biszkopt, reszta kremu. Posypujemy zmielonymi orzechami do ozdoby