Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z szarlotką w cieście orzechowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

twaróg 1 kilogram
jajko 9 sztuk
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
margaryna 188 gram
cukier puder 450 gram
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 3 kilogramy
galaretka cytrynowa 5 opakowań
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Ciasto orzechowe

jajko 9 sztuk
cukier 1 1/3 szklanki
orzechy włoskie siekane 150 gram
margaryna 188 gram
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki

Krem

masło 400 gram
śmietana 18 proc 2 szklanki
cukier 12 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z szarlotką w cieście orzechowym

1.
Masa serowa Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
2.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
3.
Tortownicę o 24x34 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz - 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
4.
Ciasto orzechowe Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
5.
Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
6.
Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
7.
Masa jabłkowa Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka wrzucamy na patelnie i przesmażamy do momentu wyparowania płynu. dodajemy cynamon i galaretki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie aż galaretki się rozpuszczą . ODstawiamy do przestygnięcia
8.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/2 masy jabłkowej odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na mase wykłądamy papier do pieczenia i wykładamy pozostałe jabłka. Odstawiamy na kilka godz do lodówki do stężenia
9.
Krem Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śm
10.
Ciasto orzechowe przecinamy na pół Ukłądamy ciasto: 1/2 ciasta, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, masa serowa, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, biszkopt, reszta kremu. Posypujemy zmielonymi orzechami do ozdoby

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 19.05.2017 18:45
fajna szarlotka w takim cieście
pestka 24.04.2016 13:52
bardzo smaczny deser
Jadwiga/Jaga85 22.12.2015 01:04
Pyszne ciasto!
monika141 20.12.2015 08:53
pyszniutkie ciacho
Kolorowa 19.12.2015 19:25
Ciasto orzechowe mmm ;)
Ifa 19.12.2015 06:24
Ale ciacho! Chętnie bym zjadła :-)
fotoviderek 18.12.2015 23:48
Lubię takie połączenia :)
norweska20 18.12.2015 22:27
kuszące te twoje ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak