Sernik z suszonymi morelami

Sernik z suszonymi morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szkl
  • masło

    25 dag
  • cukier puder

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    4 szt
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • spirytus

    2 łyżki

Masa serowa

  • ser biały

    120 dag
  • jajko

    8 szt
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko

    1/2 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • cukier

    25 dag
  • morele suszone

    5 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    3 łyżki
  • rodzynki

    2 dag
  • aromat cytrynowy

    do smaku
  • aromat pomarańczowy

    do smaku
  • czekolada deserowa

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło.
Krok 2 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Następnie wlać żółtka, spirytus i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika a resztę zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Krok 3 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Masa serowa: Ser zmiksować z mlekiem.
Krok 4 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po 1 żółtku.
Krok 5 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Ubite jak na biszkopt jajka połączyć z serem, dodać olej, budynie, aromat, skórkę pomarańczową, pokrojone morele i rodzynki, wymieszać.
Krok 6 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Ciasto z lodówki rozwałkować i ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21/35 cm.
Krok 7 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Na ciasto wyłożyć masę serową i posypać startym na tarce o dużych oczkach ciastem z zamrażalnika.
Krok 8 - Sernik z suszonymi morelami  foto
Sernik włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 1 godziny.
RenataZ-et
Upieczony zimny sernik polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
turkus3 14.11.2014 16:32
pysznie - poproszę o kawałek :-)
Noruas 11.11.2014 22:26
świetne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat