Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z śliwką kalifornijską i bakaliami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1 kg
jajko 8 sztuk
budyń śmietankowy 2 opakowania
masło lub margaryna 250 gram
cukier 1,5 szklanki
suszone śliwki kalifornijskie 150 gram
mieszanka keksowa 1 opakowanie

Porada

Wersji dla dorosłych możecie zalać śliwki alkoholem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z śliwką kalifornijską i bakaliami

Śliwki zalewam gorącą wodą i odstawiam by spęczniały. Żółtka ucieram z cukrem na puch, dodaję po trochu miękkie masło i twaróg przepuszczony przez maszynkę. na końcu ubijam białka i łączę delikatnie z masą serową, za pomocą łopatki. Wsypuję osączone rodzynki i bakalie obtoczone w mące, wymieszam szybciutko i przekładam do blaszki o wym 24x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 60 min. Wierzch nakrywam folią aluminiową i usuwam ją na 10 min przed końcem pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 15.06.2015 09:15
wygląda super
Futka 12.05.2015 08:34
Bajeczny serniczek! Wygląda nieziemsko smacznie :D
Stenka 11.05.2015 22:18
smaczne ciacho
IKrakowianka 11.05.2015 17:31
lubię wszystkie serniki :)
Anna169Hosz 11.05.2015 16:27
Ciekawy dodatek ta śliwka - mnie na pewno będzie smakować:)
mirosława4 11.05.2015 15:22
zapewne był smaczny ze śliwką jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak