Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rosą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

cukier 10 dag
mąka 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 15 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki

Na rosę

twaróg 1 kg
białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 1 sztuka
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą

Zacznę od masy serowej. Twaróg waniliowy (taki w wiaderku) utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników i wymieszać. Odstawić.
Teraz ciasto. Margarynę roztopić. Dodać do niej resztę składników i wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę. Wlać na to masę serową i piec ok. 1h w 180 stopniach.
Kiedy już ciasto brązowieje ubić 5 białek z 1 szklanką cukru. Wyciągnąć ciasto z piekarnika i na gorące wylać równomiernie ubite białka. I teraz jeszcze piec przez 15 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.02.2016 21:41
nie ma jak sernik
gusia1000 06.05.2014 17:42
Znane i dobre ciasto.
Aannkaa82 22.04.2014 16:35
Uwielbiam serniczki. :) przymierzałam sie kiedys do tego z rosą ale zrezygnowałam z obawy że rosa nie wyjdzie :) musze jednak spróbować bo fajnie wygląda.
monisia1977 22.04.2014 15:44
też go robię
Krysia_S 22.04.2014 12:10
Jest błąd w składnikach. Na rosę jest tylko: 5 białek i 1 szkl cukru. A na masę serową jest: twaróg 1 kg, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 sztuka, jajko 2 sztuki , żółtka 3 sztuki i pół szkl oleju

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak