sernik z rosą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8
  • margaryna w kostce

    1
  • cukier wanilinowy

  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

  • cukier

  • mleko

    1,5 szklanki
  • olej

    0,5 szklanki
  • budyń waniliowy

  • rodzynki

  • cukier puder

  • sól

  • sok wyciśnięty z ½ cytryny

  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, margarynę, 2 całe jajka, cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia zagniatamy. Kruche ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy po kolei: szklankę cukru,żółtka, olej, mleko, budyń wanilinowy, rodzynki. Masa powinna być rzadka. Ciastem wylepiam spód i boki formy do pieczenia, wylewam na wierz ser. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Kiedy ciasto zaczyna się przypiekać ubijamy białka. Do sztywno ubitego białka dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru, szczyptę soli oraz sok z cytryny. Wylewamy na sernik i zamykamy piekarnik jeszcze na ok 5 min. Teraz cały czas pilnujemy bezy, aby się nie spiekła. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Czyki 02.02.2014 17:19
Dobre ciacho:)smaczne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat