sernik z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    10 łyżek
  • masło

    8 łyżek
  • jajko

    2
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • budyń waniliowy

    1
  • żółtko jajek

    4
  • cukier waniliowy

    1
  • białko

    4
  • śmietana

    3
  • masa

    75 dag
  • twaróg

    75 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagnieść. Blaszkę wyłożyć pergaminem i wylepić 2/3 ciasta. Następnie schłodzić ok. 20 minut. Przygotować masę serową. Zmielony twaróg wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym, śmietaną, żółtkami oraz cukrem waniliowym. Ubić białka. Delikatnie połączyć z masą serową oraz rodzynkami. Wyłożyć na spód kruchego ciasta. Z pozostałego ciasta uformować cienkie paski i zrobić kratkę układając ją na wierzchu sernika. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dianix 29.02.2012 20:28
na same serniki się dziś u Ciebie napotykam hehe
Magdalena80 06.05.2011 22:14
pycha
Katarzyna156 18.01.2011 21:26
uwielbiam serniki :)
Krzysztof42 19.10.2010 14:53
serniki są najlepsze
IlonaAlbertos 07.10.2010 00:46
Jak ja dawno nie robiłam sernika, aż naszła mnie ochota na upieczenie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat