Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

masło 100 g
herbatniki 250 g

Masa

jaja 2 sztuki
budyń waniliowy 2 opakowania
aromat migdałowy 2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana 1 płaska łyżka
cukier 1,5 szklanki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Dodatkowo

rodzynki 5 łyżek
mąka pszenna 1/2 łyżeczki

Porada

Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, a zawsze się udaje. Nie opada, nie pęka. Idealny na każdą okazję :)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rodzynkami

1. Herbatniki dokładnie kruszymy i mieszamy z roztopionym wcześniej masłem. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy herbatniki i dokładnie wylepiamy spód.

2. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy, aby była gładka i bez grudek.

3. Rodzynki obtaczamy w mące, wrzucamy do masy i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na spód, wyrównujemy.

4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy przez 70 minut (w trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo sernik opadnie!). Po upieczeniu studzimy całkowicie w lekko uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 26.01.2018 19:05
serniek!Ale ile sera? Bo w składnikach zabrakło mi tego?
jejkuchnia 13.09.2017 07:08
Jak sernik, to tylko z rodzynkami! Mniam. :)
Bożena Matuszczyk 12.09.2017 22:05
Smakowity serniczek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak