Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rodzynkami

5.0
(215)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 3 szkl
margaryna 1 szt
cukier 1 szkl
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana 12% 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

SER

ser biały 1 wiaderko
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
margaryna 0,5 szt
budyń waniliowy 1,5 szt
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 2 garście

Porada

Szklanka -250 ml; szklanka mąki = ok. 160 gramów mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i zagniatamy z nich jednolite, elastyczne ciasto.
Krok 1 - Sernik z rodzynkami foto
2
Następnie przekładamy je na stolnicę lub blat kuchenny i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Krok 2 - Sernik z rodzynkami foto
3
.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 3 - Sernik z rodzynkami foto
4
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 4 - Sernik z rodzynkami foto
5
Ser, żółtka, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucamy do miski.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Sernik z rodzynkami foto
6
Delikatnie wszystko miksujemy. Następnie powoli wlewamy rozpuszczoną margarynę i nadal miksujemy do połączenia składników.
Krok 6 - Sernik z rodzynkami foto
7
Dodajemy rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 7 - Sernik z rodzynkami foto
8
Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Krok 8 - Sernik z rodzynkami foto
9
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na kruche ciasto. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 minut.
Krok 9 - Sernik z rodzynkami foto
10
Sernik wyszedł bardzo smaczny, z delikatnym kruchym ciastem i pulchnym , mokrym i soczystym serem.
Krok 10 - Sernik z rodzynkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czytelnik 13.01.2024 14:56
sernik na margarynie nie do jedzenia
Anna 18.11.2023 11:56
Można ser zmielony dać niż w wiaderku
Aneta 26.12.2022 16:57
Czy podpiekać ten spód kruchego ciasta czy masę serową wlewamy na surowe ciasto?
Doradca Smaku 27.12.2022 09:50
Zgodnie z przepisem, masę wylewamy na surowe ciasto
Kubica 04.11.2022 07:38
Dzień dobry a można wiedzieć jaki rozmiar blachy do pieczenia?
Marlinek 31.05.2022 12:58
Można prosić nieco wiecej informacji? Ile to jest 1 szkalnka? Jaka śmietana? 30%? 18%? Jakie wymiary blachy? Dziękuję bardzo
mysza75 27.02.2015 11:49
fajny serniczek taki domowy najlepszy
bietka 27.02.2015 10:40
pyszny serniczek :)
Nie bo mnie niema 24.03.2024 15:27
Na margarynie
gosiag 26.02.2015 21:58
bardzo lubie serniki
Zdzisław 26.02.2015 21:46
takie słodkości lubię..
marenka 26.02.2015 20:56
Pycha ciasteczko
RenataZ-et 26.02.2015 20:49
uwielbiam serniki
pajbek 26.02.2015 20:46
Musi być pyszny :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak