Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik na zimno z rabarbarem to smaczny deser, który idealny jest na okazję imprez rodzinnym lub towarzyskich spotkań.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szkl
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 5 szt
cukier puder 3 łyżki

Owoce

rabarbar 30 dag
cukier puder 2 łyżki
woda 1 łyżka

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 6 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/3 szkl
śmietana 30% 300 ml
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z rabarbarem

Przepis na:

  • sernik na zimno
  • ciasto z rabarbarem
  • deser z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę pszenną dodajemy posiekana margarynę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia , a następnie wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Owijamy je folia i wkładamy do zamrażalnika.
Krok 1 - Sernik na zimno z rabarbarem foto
2
Obieramy rabarbar i kroimy na mniejsze kawałki. Odważamy około 10 dkg i w połączeniu z cukrem i wodą aż uzyskamy mus o zwartej konsystencji. Zdejmujemy z gazu.
Krok 2 - Sernik na zimno z rabarbarem foto
3
Małą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy do niej na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1/2 godziny. Na upieczone i wystudzone ciasto kładziemy pokrojony rabarbar.
Krok 3 - Sernik na zimno z rabarbarem foto
4
Do miski wkładamy żółtka i razem z cukrem ucieramy na puszysty krem. Do masy dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną, mieszamy całość. W następnej kolejności dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem a dopiero na samym końcu białka ubite na sztywną pianę. Tak przygotowana masę serową wlewamy na ciasto kruche i rabarbar.
Krok 4 - Sernik na zimno z rabarbarem foto
5
Na wierzch co kawałek kładziemy po łyżeczce musu i przy użyciu wykałaczki robimy wzorki. Całość wkładamy drugiej większej blaszki do której lejemy wodę, a następnie wstawiamy do piekarnika. Przez 15 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni , a następnie zmniejszamy do 120 i pieczemy jeszcze przez 70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze 15 minut w wyłączonym piekarniku aby przestygło.
Krok 5 - Sernik na zimno z rabarbarem foto

Sernik najlepiej podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.07.2017 17:32
Super serniczek
Motorek 04.06.2017 18:20
fajny przepis
Habibi 30.05.2017 16:48
Apetycznie wygląda. Uwielbiam rabarbar, ale do pieczonego sernika jeszcze w takiej formie nie dodawałam - przeważnie dodaję karmelizowany :)
jagoda5913 28.05.2017 00:36
Pyszny sernik
Ada-Gaba 27.05.2017 12:20
fajny pomysł na sernik
mysza75 25.05.2017 21:23
świetny serniczek
Stenka 25.05.2017 20:27
smaczne ciasto
halina17 25.05.2017 19:46
Dobry przepis .
Hanna5 25.05.2017 16:15
Mmm oryginalny sernik
Edita 25.05.2017 15:20
smacznie wyglada
anka1988 25.05.2017 13:50
nie piekłam jeszcze z rabarbarem, musi być pyszny, a akurat jest jego sezon :)
mirosława4 25.05.2017 10:30
bardzo dobry
Mniam 25.05.2017 10:29
Podstawiam talerzyk :)
Bożena Matuszczyk 25.05.2017 10:23
Fajny przepis . Pyszny serniczek.;) ;).;)
Patrycja33 25.05.2017 09:44
wow! takiego sernika jeszcze nie robiłam, super pomysł :)
Krzysztof15 25.05.2017 08:21
super serniczek
Róża1 25.05.2017 04:41
Gratuluję pomysłu :-)
gusia1000 25.05.2017 00:27
Fajny pomysł na taki sernik z rabarbarem.
Renataj 24.05.2017 23:25
Ciekawy pomysł - sernika z rabarbarem jeszcze nie jadłam.
w mojej kuchni 24.05.2017 23:24
same pyszności
agnieszka214 24.05.2017 22:54
Z rabarbarem jeszcze nie próbowalam
Renata9 24.05.2017 22:47
Bardzo dobry sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak