Sernik z prawdziwą wanilią

Sernik z prawdziwą wanilią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód z ciasteczek

  • kakao

    1,5 łyżki
  • herbatniki

    250 g
  • masło

    65 g

Masa serowa

  • laska wanilii

    1 szt
  • śmietana 30%

    330 ml
  • cukier

    180 g
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
  • ser biały

    1 kg
  • masło

    50 g
  • jajka

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu i mieszamy dokładnie z ciasteczkami i kakao. Wykładamy na blaszkę lekko dociskając dłońmi spód i boki blaszki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby miały temp. pokojową.

Do misy miksera dajemy najpierw twaróg . Mikser ustawiamy na małe obroty i dodajemy partiami wszystkie składniki masy serowej, np. po 1 jajku, śmietanę, łyżkę cukru aż do całkowitego wyczerpania składników.

Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i łyżeczką wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy je do masy serowej. Na koniec wlewamy powoli rozpuszczone i wystudzone masło i jeszcze chwilę mieszamy aż wszystkie składniki idealnie się wymieszają.

Gotową masę serową wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 60 minut. Studzimy uchylając stopniowo drzwiczki piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

06.05.2017 23:19
bardzo dobra

Ola1young

01.05.2017 20:42
poproszę o kawałek :)

benka

01.05.2017 18:14
Wygląda bardzo apetycznie.

mirosława4

01.05.2017 16:17
bardzo dobry

anka1988

01.05.2017 13:30
smakowity sernik

Krystyna32

01.05.2017 07:02
pyszny sernik

Franciszek

01.05.2017 01:00
dobre do kawy

MagdalenaIC

01.05.2017 00:24
Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat