Sernik z pomarańczą na herbatnikach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sernik na herbatnikach z pomarańczami jest bardzo wilgotny, delikatny, z polewą z czekolady smakuje doskonale..........SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg półtłusty

    1 kilogram
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • kasza manna

    2 łyżki
  • herbatniki

    200 gramów
  • pomarańcze

    4 sztuki
  • czekolada gorzka

    100 gramów
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, wystarczy jeden raz.

Sparzone wrzątkiem pomarańcze zetrzeć na tarce do miski z twarogiem.

Żółtka, cukier, aromat waniliowy w robocie zmiksować na białą masę z 4 minuty na największych obrotach, dodać zielony twaróg, budyń, kaszę mannę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sernika i delikatnie łyżką wmieszać z sernikiem.

Forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozłożyć podwójnie herbatniki, wylać masę serową.

Na serniku poukładać plastry pomarańczy bez skórki, bez pestek, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić.

Czekoladę roztopić w garnuszku ze śmietaną, polewa będzie gładka.

Polewę gorącą wylać na sernik i rozsmarować na pomarańczach, schować w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 28.02.2019 12:52
Jaki pyszny serniczek : )
Bożena Matuszczyk 28.02.2019 11:21
Moje ulubione ciasto .Pychotka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat