Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pomarańczą na herbatnikach

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sernik na herbatnikach z pomarańczami jest bardzo wilgotny, delikatny, z polewą z czekolady smakuje doskonale..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

twaróg półtłusty 1 kilogram
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
aromat waniliowy 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 opakowanie
kasza manna 2 łyżki
herbatniki 200 gramów
pomarańcze 4 sztuki
czekolada gorzka 100 gramów
śmietana 18-procentowa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pomarańczą na herbatnikach

Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku, wystarczy jeden raz.

Sparzone wrzątkiem pomarańcze zetrzeć na tarce do miski z twarogiem.

Żółtka, cukier, aromat waniliowy w robocie zmiksować na białą masę z 4 minuty na największych obrotach, dodać zielony twaróg, budyń, kaszę mannę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do sernika i delikatnie łyżką wmieszać z sernikiem.

Forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozłożyć podwójnie herbatniki, wylać masę serową.

Na serniku poukładać plastry pomarańczy bez skórki, bez pestek, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie dobrze wystudzić.

Czekoladę roztopić w garnuszku ze śmietaną, polewa będzie gładka.

Polewę gorącą wylać na sernik i rozsmarować na pomarańczach, schować w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 28.02.2019 12:52
Jaki pyszny serniczek : )
Bożena Matuszczyk 28.02.2019 11:21
Moje ulubione ciasto .Pychotka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak