Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pierniczkami i lekką pianką.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

ser biały 1 kg
jajko 5 dużych sztuk
cukier 1 szklanka
budyń waniliowy 2 sztuki
olejek pomarańczowy według uznania
cukier waniliowy 1 sztuka
masło lub margaryna 15 dag

Pianka

śmietana kremówka 30 % 200 ml
cukier puder do smaku
mleko w proszku 2 kopiaste łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
gorąca woda 3 łyżki

Dodatkowo

pierniki w czekoladzie i nadziewane 40 dag
czekolada mleczna 5 dag

Porada

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pierniczkami i lekką pianką.

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa pianka...czy może być coś pyszniejszego? Taki sernik możecie zjeść z rodzinką na podwieczorek lub poczęstować nim gości, zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni. Polecam i zapraszam:)

Wykonanie:

1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser i olejek pomarańczowy według uznania, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Przygotowanie do pieczenie: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy połowę masy serowej, następnie w rzędach układamy pierniki i przykrywany pozostałą masą serową.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku i cukier puder do smaku i ubijamy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Po tym czasie sernik kroimy.

5. Dekoracja i podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nią każdy kawałek sernika i podajemy.

6. Smacznego życzę.

Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić śmietankę typu ,, Śnieżka '' w 200 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 13.10.2017 21:27
wygląda wspaniale :)
Babeczka35 13.10.2017 06:27
Dziękuję:)
gusia1000 13.10.2017 03:25
Sorry za pomyłkę, miało być z pierniczkami.
gusia1000 13.10.2017 03:25
Z pieczarkami sernika jeszcze nie jadłam.
bietka 30.09.2017 22:35
Na sam widok ślinka cieknie :)
cukiereczek 30.09.2017 11:50
bardzo ciekawe ciasto
jejkuchnia 30.09.2017 08:10
Fajne ciacho. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak