Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pianką orzechową, masą kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruchy spód

mąka pszenna 300 g
masło 100 g
smalec 1 łyżka
żółtko jajek 2
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól

masa serowa

ser biały 1300 g
olej 125 ml
śmietana 18 proc 250 ml
mleko 3,2% 250 ml
cukier 1,5 szkl
żółtko jajek 4
jajko 2
budyń śmietankowy 80 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
aromat pomarańczowy

pianka orzechowa

białko 6 szt
cukier 6 łyżek
orzechy włoskie 1 szkl
orzechy włoskie siekane 1 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sól

masa kajmakowa

masło 250 g
masa kajmakowa 1 puszka
spirytus 1 kieliszek

karmelizowany słonecznik

słonecznik łuskany 200 g
miód prawdziwy 3 łyżki
masło 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pianką orzechową, masą kajmakową i karmelizowanym słonecznikiem

1. Przygotowanie kruchego spodu: na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy zimne masło, smalec, wbijamy żółtka i szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. W takiej postaci przesypujemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i równomiernie rozkładamy. Formę chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.

2. Przygotowanie masy serowej: wszystkie składniki potrzebne do przygotowania masy serowej muszą być w temp. pokojowej. Do dużej miski wrzucamy zmielony ser, cukier, wbijamy żółtka i jajka, wlewamy mleko wymieszane ze śmietana i olejem, a na końcu dodajemy wymieszany budyń z mąką ziemniaczaną i aromat pomarańczowy. Całość miksujemy na najwyższych obrotach tylko do momentu połączenia składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w 180*C przez 40 minut.

3. Przygotowanie pianki orzechowej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na pianę do momentu, aż będzie sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Piankę wykładamy na podpieczony, świeżo wyjęty z pieca sernik, wyrównujemy wierzch i kontynuujemy jego pieczenie przez kolejne 30 minut w 180*C. Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach, a następnie chłodzimy w lodówce.

4. Przygotowanie masy krówkowej: masło w temp. pokojowej ucieramy na puch, a następnie cały czas ucierając dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej. Na koniec wlewamy spirytus i szybko miksujemy. Masę wykładamy na schłodzony wierzch sernika.

5. Słonecznik wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, a następnie dodajemy miód, cukier i masło. Całość tak długo trzymamy na ogniu, aż słonecznik lekko zbrązowieje. Przestudzoną posypkę przekładamy na masę krówkową.


SMACZNEGO :-)


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 29.06.2017 14:16
dobry sernik
Stenka 26.12.2015 09:53
smakowity ten sernik
Janina 29.05.2015 15:15
Fajny zestaw smaków;)
inka2012 29.05.2015 12:06
apetycznie wygląda :)
Agata3 29.05.2015 10:55
smaczny sernik :)
Mama niejadka 29.05.2015 09:18
Świetny serniczek
Maridka19 29.05.2015 08:23
Pyszny serniczek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak