Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pianką kokosową
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtko, margarynę i śmietanę, siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy do pieczenia (wym.25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy masę serową.
Do dużej miski przekładamy serek z wiaderka, dodajemy cukier, żółtka, budynie śmietankowe oraz śmietanę i całość miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo mleko i dalej miksujemy na wolniejszych obrotach.
Masę serową wylewamy na spód z ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem lub w temperaturze 200°C bez termoobiegu.
Po 50 minutach sernik wyjmujemy z piekarnika, a piekarnik zostawiamy włączony.
Ubijamy pianę z białek, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i miksujemy na puszystą pianę.
Ubitą pianę wykładamy na wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C, aż piana się zapiecze i lekko zbrązowieje.
Po upieczeniu sernik studzimy.
Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Smacznego!