Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pianką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 30 dag
masło 18 dag
cukier puder 10 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 szt
skórka z cytryny 1 łyżka

masa serowa

ser biały 1,5 kg (z wiaderka)
żółtko jajek 5 szt
jajko 1 szt
cukier ok 1,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
mleko 1 szklanka
budyń śmietankowy 60 g
rodzynki 100 g
mąka pszenna 1 łyżeczka
olejek cytrynowy 0,5 buteleczki

piana

białko 6 szt
cukier 1 szklanka

dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pianką

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy cienką warstwą bułki tartej.

Masa: Wszystkie składniki masy oprócz rodzynek i mąki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do połączenia. Rodzynki mieszamy z mąką i dodajemy do masy serowej. Masę wylewamy równomiernie na ciasto i blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 170-180 st. C przez 45 min.

Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodajemy cukier i nie przerywamy ubijania. Piana powinna być błyszcząca.

Sernik wyciągamy z piekarnika, na wierzch nakładamy ubitą pianę i równomiernie ją rozsmarowujemy na cieście. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 min. Ciasto chłodzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik najbardziej smakuje mi na drugi dzień.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak