Sernik z pianą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g
  • masło

    100 g
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • cukier puder

    70 g
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    3 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    2 szt.
  • mleko

    3 szkl.
  • olej

    1/2 szkl.
  • jajko

    2 szt.
  • żółtko jajek

    4 szt.
  • białko

    4 szt.
  • cukier

    3/4 szkl.
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód: Wszystkie składniki zagnieść jak na ciasto kruche. Ciastem wylepić formę (25x40 cm) dno i boki.
Masa serowa: W misce ubić jajka z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubijanej masy stopniowo dodawać po 1 łyżce sera, ciągle mieszając mikserem wlać mleko, wsypać budynie, miksować do dokładnego połączenia sie składników. Masa serowa będzie bardzo wodnista i tak ma być. Masę serową wylać do wylepionej ciastem formy i piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok 1 godzinę. Pod koniec pieczenia sernika w misce ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać 6 łyżek cukru pudru. Pianę wyłożyć na gorący sernik i zapiekać ok 15-20 min w temp 210 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 09.01.2012 10:04
świetnie wygląda, skorzystam z przepisu :)
dianix 05.12.2011 17:32
kuszacy to fakt, sernik fajne i smaczne ciasto
1j1o1l1a1 12.08.2011 13:06
kuszący..mniam...mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat