Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z nerkowców i persymony

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

daktyle 150 gram
amarantus ekspandowany 100 gram

masa

orzechy nerkowca 250 gram
mleko kokosowe 3/4 szklanki
olej kokosowy 1/3 szklanki
sok z cytryny 1/3 szklanki
syrop z agawy 1/2 szklanki
kaki 1 sztuka

wierzch

kaki 2 sztuki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z nerkowców i persymony

Kroki postępowania

1
spód:
Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus, mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Sernik z nerkowców i persymony foto
2
masa serowa:
Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewając mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny.
Miksujemy aż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek.
Krok 2 - Sernik z nerkowców i persymony foto
3
Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na spód z daktyli, a tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy 2 część masy oraz wierzch sernika.

Krok 3 - Sernik z nerkowców i persymony foto
4
Do pozostałej części masy serowej dodajemy zmiksowane kaki/ szarona.
Drugą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała.
Krok 4 - Sernik z nerkowców i persymony foto
5
wierzch:
2 kaki/szarony miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklance gorącej wody galaretce (musi być ostudzona)
Krok 5 - Sernik z nerkowców i persymony foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kozieradka 14.02.2017 17:13
Widziałam podobny przepis w programie "twój portfel - nasza dieta" w TVN meteo. Nawet go zapisałam, bo mi się spodobał.
paulette17 05.02.2016 11:25
rewelacyjny ! *_*
iziona 04.02.2016 17:26
Cudny deser
VioletoweKucharzenie 04.02.2016 11:22
Sernik poezja!
dollce 04.02.2016 10:34
wygląda mega apetycznie
mysza75 04.02.2016 10:02
bardzo fajny serniczek
Mniam 04.02.2016 09:48
Wspaniały serniczek, tym bardziej, że jest bez sera :)
KORAL 04.02.2016 09:08
Cudowny i smakowity
Poison1988 04.02.2016 08:13
ale wygląda wspaniale :) chętnie bym spróbowała :)
Ifa 04.02.2016 07:16
Obłędny serniczek!!
Magula 03.02.2016 22:19
wygląda wspaniale
Monika-twin 03.02.2016 22:02
Rewelayjny ernik.
Bernadeta1 03.02.2016 21:40
Takim słodkością nikt się nie oprze, pyszności
Malinka 03.02.2016 21:15
Ten sernik wygląda wprost CUDOWNIE!!!
ada.la 03.02.2016 21:04
fajny przepis
noninka77 03.02.2016 19:57
Obłędny :)
Kolorowa 03.02.2016 19:47
Ależ ślicznie to wygląda !
halina17 03.02.2016 19:21
Apetycznie wygląda.
jasiek 03.02.2016 19:15
pięknie wygląda i pewnie super smakuje
Ada-Gaba 03.02.2016 18:50
deserek na 5
as28 03.02.2016 18:15
jeszcze takiego nie jadłam
Aleksandra/Olcia 03.02.2016 18:07
smakowite ciacho
Madzai 03.02.2016 17:42
Bardzo efektowny
cukiereczek 03.02.2016 17:30
Prezentuje się wspaniale
w mojej kuchni 03.02.2016 17:29
niebo w gębie i tyle...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak