Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z musem ze świeżej żurawiny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

ciastka zbożowe 120 g
orzechy włoskie 40 g
masło 30 g- rozpuszczone

Masa serowa

twaróg zmielony 600 g
śmietana 18 proc 300 g
cukier 200 g
jajko 4 szt
żółtko jajek 1 szt
skórka pomarańczowa otarta z 1 pomarańczy
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 3 łyżki

Mus żurawinowy

żurawina 300 g
cukier 100 g
skórka pomarańczowa otarta z 1 pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z musem ze świeżej żurawiny

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki spodu umieścić w malakserze. Zmielić na masę o konsystencji mokrego piasku.
Dno okrągłej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Wysypać masę, wyrównać i docisnąć łyżką.
Piec ok. 15 min w temp. 175 st- do zezłocenia.
Krok 1 - Sernik z musem ze świeżej żurawiny foto
2
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie. Zmiksować tylko do połączenia składników ( jak najkrócej). Masę wylać na spód.
Pieczemy w temp. 160 st. w kąpieli wodnej (na spód piekarnika umieszczamy duże naczynie z wodą i włączamy termoobieg- w ten sposób pieczemy przez cały zalecany czas.
Masa musi być ścięta z wierzchu. Studzimy.
Krok 2 - Sernik z musem ze świeżej żurawiny foto
3
Mus: żurawinę umieszczamy w garnuszku z cukrem i skórką.Gotujemy, aż większość żurawiny popęka. Blendujemy masę i lekko przestudzoną wykładamy na sernik. Studzimy
Smacznego!
Krok 3 - Sernik z musem ze świeżej żurawiny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 24.01.2017 12:08
Świetne połączenie!
tobi1989 24.01.2017 09:53
Pyszności :)
Małgorzata92 24.01.2017 09:29
Super deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak