Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Uwielbiam piec serniki, a moja rodzina uwielbia je jeść. Latem często piekę je z owocami. Tym razem mam pyszny sernik z czarnymi porzeczkami. Dodam, że pomimo takiej ilości cukru sernik nie jest zbyt słodki, jest taki w sam raz. Porzeczki czarne robią swoją robotę i nadają mu kwaśności. Polecam.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa:

  • ser na sernik

    1 kilogram
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    2 sztuki

Mus porzeczkowy:

  • porzeczki czarne

    3 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.

4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Babeczka35
Użyłam ser w wiadereczku, ale można użyć inny ser, który należy zmielić minimum trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Jajko do ciasta średniej wielkości, łyżeczka proszku do pieczenia mała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 25.06.2018 21:24
Dobry sernik.
Babeczka35 03.07.2018 06:53
Dziękuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat