Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uwielbiam piec serniki, a moja rodzina uwielbia je jeść. Latem często piekę je z owocami. Tym razem mam pyszny sernik z czarnymi porzeczkami. Dodam, że pomimo takiej ilości cukru sernik nie jest zbyt słodki, jest taki w sam raz. Porzeczki czarne robią swoją robotę i nadają mu kwaśności. Polecam.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 0.5 szklanki
masło lub margaryna 10 dag
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa:

ser na sernik 1 kilogram
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
masło lub margaryna 15 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 2 sztuki

Mus porzeczkowy:

porzeczki czarne 3 szklanki
cukier 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Użyłam ser w wiadereczku, ale można użyć inny ser, który należy zmielić minimum trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Jajko do ciasta średniej wielkości, łyżeczka proszku do pieczenia mała.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i musu.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Mus: Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, przekładamy do miski lub garnka, wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy.

4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.06.2018 21:24
Dobry sernik.
Babeczka35 03.07.2018 06:53
Dziękuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak