Przepis i sposób przygotowania na: sernik z musem śliwkowym
Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Dociskamy dłonią do tortownicy i odstawiamy.
warstwa serowa:
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na spód z herbatników i pieczemy w kąpieli wodnej (tortownica wstawiona do większej formy wypełnionej do 3/4 wodą) w 150 stopniach przez 45-50 minut. Upieczony sernik studzimy.
mus śliwkowy:
Śliwki węgierki drylujemy z pestek, przekładamy do garnka dolewamy odrobinę wody na dno, aby się nie przypaliły i gotujemy aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Miękkie śliwki miksujemy blenderem,dodajemy sok z cytryny, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek. Do gorącego przecieru dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Studzimy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pamiętając o tym, że połączymy ją ze słodkim przecierem śliwkowym, więc trzeba uważać na ilość cukru. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z przecierem śliwkowym i wylewamy na wierzch sernika.Chłodzimy w lodówce do stężenia musu śliwkowego.