Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z musem śliwkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD

herbatniki 160 gram
masło 40 gram

masa serowa

ser biały 500 gram
śmietana 30% 250 gram
jajko 3 sztuki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 3 łyżki

mus śliwkowy

śliwki 300 gram
śmietana 30% 250 gram
cukier puder 100 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z musem śliwkowym

spód:

Herbatniki miksujemy na piasek, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy i wykładamy do tortownicy. Dociskamy dłonią do tortownicy i odstawiamy.

warstwa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka. Wylewamy ją na spód z herbatników i pieczemy w kąpieli wodnej (tortownica wstawiona do większej formy wypełnionej do 3/4 wodą) w 150 stopniach przez 45-50 minut. Upieczony sernik studzimy.

mus śliwkowy:

Śliwki węgierki drylujemy z pestek, przekładamy do garnka dolewamy odrobinę wody na dno, aby się nie przypaliły i gotujemy aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Miękkie śliwki miksujemy blenderem,dodajemy sok z cytryny, a następnie przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek. Do gorącego przecieru dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Studzimy.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem pamiętając o tym, że połączymy ją ze słodkim przecierem śliwkowym, więc trzeba uważać na ilość cukru. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z przecierem śliwkowym i wylewamy na wierzch sernika.Chłodzimy w lodówce do stężenia musu śliwkowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 27.09.2017 19:11
Pyszny deserek. :)
bietka 27.09.2017 17:57
na sam widok ślinka cieknie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak