Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z musem
- do dużej miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, dodać zimne i pokrojone w kostkę masło. Wszystko szybko wymieszać jak na kruszonkę;
- dodać jajko i łyżkę zimnej wody. Ciasto szybko zagnieść i umieścić w lodówce w woreczku foliowym na minimum 30 min;
- schłodzone ciasto rozwałkować na kształt blaszki, której użyjemy (u mnie duża prostokątna - ilość składników do niej pasuje). Blachę tradycyjnie przygotować, doradzam masło i kaszkę manną. Ciasto ułożyć na dnie, nakłuć w miarę często widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec 20 min. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić (nie wyjmując z formy)
Mus śliwkowy:
- śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkowane włożyć do rondelka;
- dodać ok.50 ml wody, gożdziki i cukier do smaku;
- całość gotować na małym ogniu kilka minut co chwilę mieszając;
- rozgotowane śliwki przecedzić i ostudzić;
Masa serowa:
- masło utrzeć z cukrem na jasny krem, dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując;
- do sera dodać masę żółtkowo-masłową i budyń - miksować ok.2 min;
- w osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę;
- do sera dołożyć pianę białkową i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łopatki;
Całość:
- na przestudzony spód wyłożyć masę serową i wygładzić wierzch;
- na wierzch wyłożyć delikatnie łyżeczką mus (plamki w odstępach 2 cm-owych). Następnie czubkiem wykałaczki rozrysować abstrakcyjny wzór;
- blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 175'C. Piec 20 min. Następnie (nie otwierając drzwiczek piekarnika zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze ok. 40-50 min. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, ale sernik zostawić jeszcze na ok. 10 min. Wyjąć, wystudzić. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Bezpośrednio przed podaniem można polać pozostałym musem.
Smacznego!!!