Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sernik z musem

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
1 szkl.
mąka krupczatka
1 szkl.
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
cukier puder
1/2 szkl.
masło lub margaryna
200 gram
jajko
6 szt.
woda zimna
1-2 łyżki
śliwki
500-700 gram
cukier
1-2 łyżki
Goździki całe Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
ser biały
1 kg
masło lub margaryna
200 gram
cukier drobny
1 szkl.
budyń śmietankowy
1 szt.
kasza manna
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z musem

Kruchy spód:
- do dużej miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, dodać zimne i pokrojone w kostkę masło. Wszystko szybko wymieszać jak na kruszonkę;
- dodać jajko i łyżkę zimnej wody. Ciasto szybko zagnieść i umieścić w lodówce w woreczku foliowym na minimum 30 min;
- schłodzone ciasto rozwałkować na kształt blaszki, której użyjemy (u mnie duża prostokątna - ilość składników do niej pasuje). Blachę tradycyjnie przygotować, doradzam masło i kaszkę manną. Ciasto ułożyć na dnie, nakłuć w miarę często widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec 20 min. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić (nie wyjmując z formy)

Mus śliwkowy:
- śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkowane włożyć do rondelka;
- dodać ok.50 ml wody, gożdziki i cukier do smaku;
- całość gotować na małym ogniu kilka minut co chwilę mieszając;
- rozgotowane śliwki przecedzić i ostudzić;

Masa serowa:
- masło utrzeć z cukrem na jasny krem, dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując;
- do sera dodać masę żółtkowo-masłową i budyń - miksować ok.2 min;
- w osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę;
- do sera dołożyć pianę białkową i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łopatki;

Całość:
- na przestudzony spód wyłożyć masę serową i wygładzić wierzch;
- na wierzch wyłożyć delikatnie łyżeczką mus (plamki w odstępach 2 cm-owych). Następnie czubkiem wykałaczki rozrysować abstrakcyjny wzór;
- blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 175'C. Piec 20 min. Następnie (nie otwierając drzwiczek piekarnika zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze ok. 40-50 min. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, ale sernik zostawić jeszcze na ok. 10 min. Wyjąć, wystudzić. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Bezpośrednio przed podaniem można polać pozostałym musem.

Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.10.2013 07:31
pyszności :)
Agata
Agata 19.09.2013 15:51
pysznie wygląda:)
Róża1 04.09.2013 22:55
wspaniały serniczek:-)
Bernadeta1 01.09.2013 00:18
smaczny taki sernik
Dorian 27.08.2013 23:20
pyszny sernik
eliza135 27.08.2013 22:19
palce lizać
pestka 27.08.2013 09:20
podoba mi się ta propozycja- muszę wypróbować , mam swoje śliwki na mus
Katarina 26.08.2013 15:25
Bardzo ładny sernik musi być dobry :)
monisia1977 26.08.2013 06:54
fajnie wygląda
gosia561 25.08.2013 23:44
pyszny serniczek
V_kuchareczka 25.08.2013 21:59
pyszny serniczek
Megg 25.08.2013 21:03
wspaniały serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak