Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z musem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl.
mąka krupczatka 1 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1/2 szkl.
masło lub margaryna 200 gram
jajko 6 szt.
woda zimna 1-2 łyżki
śliwki 500-700 gram
cukier 1-2 łyżki
Goździki całe Prymat 3 szt.
ser biały 1 kg
masło lub margaryna 200 gram
cukier drobny 1 szkl.
budyń śmietankowy 1 szt.
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z musem

Kruchy spód:
- do dużej miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia, cukier puder, dodać zimne i pokrojone w kostkę masło. Wszystko szybko wymieszać jak na kruszonkę;
- dodać jajko i łyżkę zimnej wody. Ciasto szybko zagnieść i umieścić w lodówce w woreczku foliowym na minimum 30 min;
- schłodzone ciasto rozwałkować na kształt blaszki, której użyjemy (u mnie duża prostokątna - ilość składników do niej pasuje). Blachę tradycyjnie przygotować, doradzam masło i kaszkę manną. Ciasto ułożyć na dnie, nakłuć w miarę często widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec 20 min. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić (nie wyjmując z formy)

Mus śliwkowy:
- śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkowane włożyć do rondelka;
- dodać ok.50 ml wody, gożdziki i cukier do smaku;
- całość gotować na małym ogniu kilka minut co chwilę mieszając;
- rozgotowane śliwki przecedzić i ostudzić;

Masa serowa:
- masło utrzeć z cukrem na jasny krem, dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując;
- do sera dodać masę żółtkowo-masłową i budyń - miksować ok.2 min;
- w osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę;
- do sera dołożyć pianę białkową i delikatnie wymieszać przy pomocy drewnianej łopatki;

Całość:
- na przestudzony spód wyłożyć masę serową i wygładzić wierzch;
- na wierzch wyłożyć delikatnie łyżeczką mus (plamki w odstępach 2 cm-owych). Następnie czubkiem wykałaczki rozrysować abstrakcyjny wzór;
- blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 175'C. Piec 20 min. Następnie (nie otwierając drzwiczek piekarnika zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze ok. 40-50 min. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć, ale sernik zostawić jeszcze na ok. 10 min. Wyjąć, wystudzić. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Bezpośrednio przed podaniem można polać pozostałym musem.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.10.2013 07:31
pyszności :)
Agata
Agata 19.09.2013 15:51
pysznie wygląda:)
Róża1 04.09.2013 22:55
wspaniały serniczek:-)
Bernadeta1 01.09.2013 00:18
smaczny taki sernik
Dorian 27.08.2013 23:20
pyszny sernik
eliza135 27.08.2013 22:19
palce lizać
pestka 27.08.2013 09:20
podoba mi się ta propozycja- muszę wypróbować , mam swoje śliwki na mus
Katarina 26.08.2013 15:25
Bardzo ładny sernik musi być dobry :)
monisia1977 26.08.2013 06:54
fajnie wygląda
gosia561 25.08.2013 23:44
pyszny serniczek
V_kuchareczka 25.08.2013 21:59
pyszny serniczek
Megg 25.08.2013 21:03
wspaniały serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak