Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • biszkopty okrągłe

Masa serowa

  • ser biały

    1,20-1,50 kg
  • mleko

    2 szkl
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    4
  • cukier

    1 szkl
  • cukier waniliowy

    2
  • budyń śmietankowy

    2
  • olej

    1/2 szkl

Beza

  • białko

    4
  • cukier

    1/2 szkl

Dodatkowo

  • brzoskwinie w puszce

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik z mlekiem i brzoskwiniami

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z mlekiem i brzoskwiniami foto
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mleko budynie, olej i zmielony w maszynce ser. Miksujemy na gładką masę.
Krok 2 - Sernik z mlekiem i brzoskwiniami foto
W blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty. Wylewamy masę.
Krok 3 - Sernik z mlekiem i brzoskwiniami foto
Układamy pokrojone brzoskwinie lekko je wciskając.
Krok 4 - Sernik z mlekiem i brzoskwiniami foto
Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 15-160 stopni i pieczemy jeszcze około 25 minut. Nad sernik do piekarnika wkładamy pustą brytfannę, żeby się ładnie upiekł i nie spalił.
Krok 5 - Sernik z mlekiem i brzoskwiniami foto
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Ubijamy z cukrem do momentu, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.
Krok 6 - Sernik z mlekiem i brzoskwiniami foto
Wykładamy na upieczony sernik i zapiekamy jeszcze do zrumienienia bezy (około 20 minut). Studzimy.
MałaMi89
Sernik możemy dodatkowo polać polewą czekoladową zrobioną z 1/2 margaryny, 2 łyżek kakao i 4 łyżek cukru. Rada: Biszkopty czy herbatniki możemy zastąpić ciastem półkruchym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Jagódka77 30.12.2014 13:49
bardzo lubie
Motorek 10.12.2014 08:45
bardzo dobry
Seba 02.12.2014 09:13
pyszne ciasto
Hrabina w kuchni 31.10.2014 11:29
Bardzo smaczny.
czekoladka_m 31.10.2014 10:43
Takiej wersji jeszcze nie robiłam:)
Anna169Hosz 31.10.2014 09:53
Serniczek pierwsza klasa!
Wiktoria29 31.10.2014 09:49
musi być pyszny
ice cubes 31.10.2014 08:58
lubię takie desery :)
engie23 31.10.2014 08:45
super wygląda
Renataj 31.10.2014 08:26
Ciekawy pomysł wart wypróbowania.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat