Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Spód
-
margaryna
1/2 kostki -
cukier
1/2 szklanki -
jajko
3 szt -
mąka pszenna
1,5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
olej
2 łyżki -
kakao
2 łyżki
Masa serowa
-
twaróg zmielony
1 kg -
cukier
3/4 szklanki -
mleko
1,5 szklanki -
olej
1/2 szklanki -
budyń waniliowy
2 szt -
cukier wanilinowy
1 szt -
jajko
6 szt -
rodzynki
100 g
Polewa
-
czekolada mleczna
100 g -
mleko
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Sernik z mlekiem
2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową. Zostawić w piekarniku do wystudzenia.
3. Polewa: czekoladę roztopić na parze i dokładnie wymieszać z mlekiem. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Komentarze (5)