Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód:

herbatniki 220 g
masło 120 g

masa serowa

ser biały 1kg 30 dag
masło orzechowe 12 łyżek
jajko 4 szt
żółtko jajek 2 szt
śmietana 18 proc 200 ml
cukier 1 szklanka
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka

dodatkowo

masa kajmakowa pół puszki
orzechy włoskie do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki i wkładamy do lodówki na 30 min.

Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Jeśli używamy sera z wiaderka to nie trzeba go mielić. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do połączenia składników. Masy nie należy zbyt długo miksować, ponieważ nie potrzebnie ją napowietrzymy. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st. C przez 60-75 min. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik wystygnie, smarujemy go masą kajmakową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak