Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód:

  • herbatniki

    220 g
  • masło

    120 g

masa serowa

  • ser biały

    1kg 30 dag
  • masło orzechowe

    12 łyżek
  • jajka

    4 szt
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • cukier

    1 szklanka
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • masa kajmakowa

    pół puszki
  • orzechy włoskie

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki i wkładamy do lodówki na 30 min.

Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Jeśli używamy sera z wiaderka to nie trzeba go mielić. Do garnka wkładamy wszystkie składniki na masę serową i miksujemy do połączenia składników. Masy nie należy zbyt długo miksować, ponieważ nie potrzebnie ją napowietrzymy. Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Piekarnik rozgrzewamy. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z wodą. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 st. C przez 60-75 min. Następnie sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy sernik wystygnie, smarujemy go masą kajmakową. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat