Sernik z masą krówkową (kajmak)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ser biały

    1 kg (twarogowy)
  • masa krówkowa

    400 ml (jedna puszka)
  • jajko

    5 szt.
  • masło

    60 g
  • mleko

    3 łyżki
  • cukier puder

    2 - 4 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie

Spód do sernika

  • herbatniki

    220 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    1/4 szklanki

Polewa

  • masło

    40 g
  • masa krówkowa

    2 - 3 łyżki

Dodatkowo

  • płatki migdałowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na foremkę o średnicy 28 cm.
Spód pod ser:
1. Masło roztopić.
2. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
3. Orzechy drobno pokroić.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię.
Masa serowa:
(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
1. Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
2. Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
4. Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
5. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
6. Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić).
7. Wierzch posypać płatkami migdałów, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.
Polewa:
Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MagdalenaIC 26.12.2016 01:19
Pysznie :)
Ada-Gaba 25.12.2016 15:41
pyszniutki sernik
Edita 25.12.2016 08:28
fajny sernik
MonikaW 24.12.2016 21:50
pychotka :)
Krzysztof15 24.12.2016 11:04
bardzo smaczny
Agnieszka-87-25 24.12.2016 08:47
uwielbiam serniczki
bietka 23.12.2016 23:31
Smaczny serniczek:)
Patrycja33 23.12.2016 23:03
moj ulubiony!!!
halina17 23.12.2016 22:39
Dobry sernik.
Łukasz15 23.12.2016 22:19
Super serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat