Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą krówkową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 1/3 szklanka
margaryna 100 g
sól 1/4 łyżeczka
żółtko jajek 2 sztuki

masa serowa

twaróg 1 kg
cukier 1 szklanka
jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
masa krówkowa 3/4 puszki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
sól 1/4 łyzeczki
masło 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą krówkową

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z margaryną dodać cukier , sól ,żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 1 h do lodówki .
Krok 1 - Sernik z masą krówkową foto
2
Ciastem wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piec 20 minut w temp 180 stopni.
Krok 2 - Sernik z masą krówkową foto
3
Roztopić masło i wystudzić.
Krok 3 - Sernik z masą krówkową foto
4
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Do utartych żółtek dodać ser i wlać ostudzone roztopione masło. Dodać cukier waniliowy i mąki. Podzielić na dwie części
Krok 4 - Sernik z masą krówkową foto
5
Do jednej części dodać masę krówkową orzechową i dokładnie wymieszać
Krok 5 - Sernik z masą krówkową foto
6
a do drugiej dodać 1,5 łyżki mąki pszennej.
Krok 6 - Sernik z masą krówkową foto
7
Białka ubić na sztywną pianę z solą. Podzielić na pół i wymieszać z obiema masami serowymi.
Krok 7 - Sernik z masą krówkową foto
8
Masy wylewać na przemian na podpieczone ciasto. Piec ok 70 minut w temp 170 stopni. Studzić przy uchylonym piekarniku .
Krok 8 - Sernik z masą krówkową foto
9
Życzę smacznego!!!
Krok 9 - Sernik z masą krówkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak