Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą krówkową
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
50 g margaryny
400 g masy krówkowej o smaku kakaowym lub czekoladowym
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą.Dodać margarynę,posiekać nożem.Dodać żółtka i zagnieść ciasto.Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.Potem ciastem wylepić formę (20x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut.
masa serowa:
Margarynę rozpuścić i przestudzić.Żółtka utrzeć z cukrem pudrem.Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser,roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym.Masę serową podzielić na dwie równe części .Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywna pianę.Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać.Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 60 minut.Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową.