Sernik z masą kajmakową

Sernik z masą kajmakową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

KAKAOWY SPÓD

  • mąka

    15 dag
  • cukier puder

    5 dag
  • margaryna

    8 dag
  • proszek do pieczenia

    1/3 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczki
  • żółtka

    2 sztuki
  • kakao

    1 łyżka

KAJMAKOWY SER

  • ser biały

    1 kg 3x mielony
  • cukier puder

    15 dag
  • masło

    3/4 kostki
  • masa kajmakowa

    300 gram
  • jajka

    5 dużych
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • mąka krupczatka

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta

WYKOŃCZENIE

  • śmietana 30%

    300 ml
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • woda

    1/3 szklanki
  • cukier puder

    do smaku 1-2 łyżki
  • czekolada mleczna

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z masą kajmakową foto
SPÓD:
Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je
Krok 2 - Sernik z masą kajmakową foto
. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
Krok 3 - Sernik z masą kajmakową foto
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Następnie dodajemy masę kajmakową.
Krok 4 - Sernik z masą kajmakową foto
Gdy ta dobrze się połączy dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową.
Krok 5 - Sernik z masą kajmakową foto
Ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy.
Na zimny wylewamy śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Krok 6 - Sernik z masą kajmakową foto
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła
Jadwiga/Jaga85
Połączenie sera i kajmaku okazało się być pysznym. Do tego kakaowy spód oraz delikatna śmietanka wykończona mleczną czekoladą. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

23.01.2015 00:53
1 słowem-rewelacja.

ben-ka

22.01.2015 16:42
Takie ciasto, to bym zjadła......

ania2610

21.01.2015 18:25
wspaniały sernik!

Kuchenka

21.01.2015 16:16
pyszności :)

tytka

21.01.2015 14:35
uwielbiam kajmakowy sernik

Agnieszka-87-25

21.01.2015 14:32
smaczny jest!

mirosława4

21.01.2015 14:11
ale kusisz !

Krzysztof15

21.01.2015 14:07
Pyszotka,a jak ładnie wygląda

Mira85

21.01.2015 14:04
Pysznie wygląda

Krystyna32

21.01.2015 13:58
bardzo apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat