Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z malinami i migdałami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód

czekolada gorzka 10 dag
masło miękkie 10 dag
cukier 8 dag
jajko 2 szt
mąka pszenna 8 dag
sól szczypta

Masa serowa

twaróg półtłusty 50 dag
serek mascarpone 25 dag
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
budyń waniliowy 1 szt
jajko 2 szt

Wierzch

maliny świeże 40 dag
mąka ziemniaczana 1,5 łyżka
migdały w płatkach 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z malinami i migdałami

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować).
Spód czekoladowy:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić (na małym ogniu), lekko ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać do czekolady i wymieszać. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Jajko ubić mikserem i dodać do masy czekoladowej, całość delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C, piec przez 20 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go), od razu przelać masę serową.
Masa serowa:
Zmielony twaróg, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać jajka i znów zmiksować.
Maliny:
Maliny opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Pieczenie:
Masę serową wylać na podpieczony (gorący) czekoladowy spód, wyrównać powierzchnię. W tym momencie boki tortownicy owinąć folią aluminiową (złożyć 2 warstwy folii błyszczącą stroną na zewnątrz), aby boki ciasta czekoladowego podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszyły. Na masę serową przełożyć maliny, a na wierzch posypać płatki migdałowe.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec przez 55 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Całowicie ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, przełożyć na deseczkę i wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 21.01.2017 09:11
pyszny sernik
Pani Domu 17.01.2017 20:39
piękny serniczek
gusia1000 16.01.2017 00:47
Pyszności.
cukiereczek 15.01.2017 14:47
kolejny bajeczny sernik
Bernadeta1 15.01.2017 14:10
bardzo smaczny serniczek
Krystyna32 15.01.2017 14:02
apetyczne ciasto
2milutka 15.01.2017 13:53
Na pewno pyszny!
Marta1986 15.01.2017 13:46
apetycznie wygląda
w mojej kuchni 15.01.2017 13:15
rarytsik sernikowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak