Sernik z malinami i migdałami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • czekolada gorzka

    10 dag
  • masło miękkie

    10 dag
  • cukier

    8 dag
  • jajko

    2 szt
  • mąka pszenna

    8 dag
  • sól

    szczypta

Masa serowa

  • twaróg półtłusty

    50 dag
  • serek mascarpone

    25 dag
  • cukier

    1/2 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • jajko

    2 szt

Wierzch

  • maliny świeże

    40 dag
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżka
  • migdały w płatkach

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać papierem i niczym nie smarować).
Spód czekoladowy:
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić (na małym ogniu), lekko ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać do czekolady i wymieszać. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Jajko ubić mikserem i dodać do masy czekoladowej, całość delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C, piec przez 20 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go), od razu przelać masę serową.
Masa serowa:
Zmielony twaróg, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i proszek budyniowy zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać jajka i znów zmiksować.
Maliny:
Maliny opłukać i osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Pieczenie:
Masę serową wylać na podpieczony (gorący) czekoladowy spód, wyrównać powierzchnię. W tym momencie boki tortownicy owinąć folią aluminiową (złożyć 2 warstwy folii błyszczącą stroną na zewnątrz), aby boki ciasta czekoladowego podczas pieczenia za bardzo się nie wysuszyły. Na masę serową przełożyć maliny, a na wierzch posypać płatki migdałowe.
Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec przez 55 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Całowicie ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, przełożyć na deseczkę i wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edita 21.01.2017 09:11
pyszny sernik
Pani Domu 17.01.2017 20:39
piękny serniczek
gusia1000 16.01.2017 00:47
Pyszności.
cukiereczek 15.01.2017 14:47
kolejny bajeczny sernik
Bernadeta1 15.01.2017 14:10
bardzo smaczny serniczek
Krystyna32 15.01.2017 14:02
apetyczne ciasto
2milutka 15.01.2017 13:53
Na pewno pyszny!
Marta1986 15.01.2017 13:46
apetycznie wygląda
w mojej kuchni 15.01.2017 13:15
rarytsik sernikowy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat