Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 1/2 szkl
cukier 1/2 szkl
masło lub margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżaczka
Masa serowa
ser 1 1/2 kg sera na serniki
jajko 4 szt
białko 3 szt
cukier 1 1/2 szkl
budyń śmietankowy 2 op
mleko 1/2 szkl
olej 1/2 szkl
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy
masa makowa
rodzynki 1 szkl
masa makowa 1 op
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka kopiasta
Dodatki:
pomarańcza 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem

Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce ok 30 min. Po wyjęciu wylepiamy ciastem spód przygotowanej dużej blaszki.
Rodzynki wypłukać i osączyć, dodać do masy makowej. Dodajemy skórkę kandyzowaną . Można też dodać łyżkę bułki tartej. Wszystko wymieszać i ułożyć łyżką kupki masy na cieście.
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Wszystkie białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier, olej i razem zmiksować. Dodać ser, budynie i mleko, wszystko połączyć.
Sparzoną skórkę pomarańczy obrać z białego środka i pokroić w małą kostkę, dodać do sera, dodać też pokrojonego na kawałki pomarańcza i pianę z białek, wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć między kupki masy makowej.
Piec ok 60 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 28.06.2017 07:22
Apetyczny i kuszący serniczek;)
Motorek 27.06.2017 22:36
bardzo dobry
Marta1986 27.06.2017 22:19
apetycznie wygląda
Babeczka35 27.06.2017 21:44
Smaczny sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak