Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mąka pszenna
2 1/2 szkl -
cukier
1/2 szkl -
masło lub margaryna
1 kostka -
proszek do pieczenia
1 łyżaczka -
Masa serowa
-
ser
1 1/2 kg sera na serniki -
jajko
4 szt -
białko
3 szt -
cukier
1 1/2 szkl -
budyń śmietankowy
2 op -
mleko
1/2 szkl -
olej
1/2 szkl -
skórka pomarańczowa
z 1 pomarańczy -
masa makowa
-
rodzynki
1 szkl -
masa makowa
1 op -
skórka pomarańczowa kandyzowana
1 łyżka kopiasta -
Dodatki:
-
pomarańcza
1 szt
Przepis i sposób przygotowania Sernik z makiem
Rodzynki wypłukać i osączyć, dodać do masy makowej. Dodajemy skórkę kandyzowaną . Można też dodać łyżkę bułki tartej. Wszystko wymieszać i ułożyć łyżką kupki masy na cieście.
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Wszystkie białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier, olej i razem zmiksować. Dodać ser, budynie i mleko, wszystko połączyć.
Sparzoną skórkę pomarańczy obrać z białego środka i pokroić w małą kostkę, dodać do sera, dodać też pokrojonego na kawałki pomarańcza i pianę z białek, wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć między kupki masy makowej.
Piec ok 60 min w 180 stopniach.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się