Sernik z makiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2 1/2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżaczka
  • Masa serowa

  • ser

    1 1/2 kg sera na serniki
  • jajka

    4 szt
  • białka

    3 szt
  • cukier

    1 1/2 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 op
  • mleko

    1/2 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • skórka pomarańczowa

    z 1 pomarańczy
  • masa makowa

  • rodzynki

    1 szkl
  • masa makowa

    1 op
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    1 łyżka kopiasta
  • Dodatki:

  • pomarańcza

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce ok 30 min. Po wyjęciu wylepiamy ciastem spód przygotowanej dużej blaszki.
Rodzynki wypłukać i osączyć, dodać do masy makowej. Dodajemy skórkę kandyzowaną . Można też dodać łyżkę bułki tartej. Wszystko wymieszać i ułożyć łyżką kupki masy na cieście.
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Wszystkie białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier, olej i razem zmiksować. Dodać ser, budynie i mleko, wszystko połączyć.
Sparzoną skórkę pomarańczy obrać z białego środka i pokroić w małą kostkę, dodać do sera, dodać też pokrojonego na kawałki pomarańcza i pianę z białek, wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć między kupki masy makowej.
Piec ok 60 min w 180 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 28.06.2017 07:22
Apetyczny i kuszący serniczek;)
Motorek 27.06.2017 22:36
bardzo dobry
Marta1986 27.06.2017 22:19
apetycznie wygląda
Babeczka35 27.06.2017 21:44
Smaczny sernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat