Sernik z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło roślinne

    1 i 3/4 kostki
  • cukier

    4 łyżki
  • żółtka

    7 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • ser biały

    1 kg
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • aromat cytrynowy

    1/2 łyżeczki
  • masa makowa

    1 puszka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki pszennej, 1 kostki masła, 4 łyżek cukru, 5 żółtek i proszku do pieczenia należy zagnieść ciasto. Podpiec je przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka jaj należy ubić z łyżka cukru pudru i szczyptą soli na sztywną pianę. Ser biały, 2 żółtka, cukier pudrem, 3/4 kostki masła, budyń waniliowym i zapach cytrynowy należy zmiksować ze sobą dodając 3 łyżki białek jaj. Na blachę z ciastem należy wyłożyć mak, wyrównać, wyłożyć masę serową, na wierzchu można rozprowadzić białka( ale nie jest to konieczne). Ciasto należy piec w temperaturze 200 stopni przez 60 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 27.01.2014 14:23
pysznie wygląda
IKrakowianka 18.03.2013 20:24
idealne połączenie
Wafelek2601 13.12.2012 09:32
Taki sernik mogę jeść codziennie
Katarzyna/kate1980 16.03.2012 21:32
pyszniutki
Kas2 04.03.2012 21:58
przepyszna kostka ze zdjęcia
Goya 06.02.2012 19:26
pycha
junox 08.12.2011 15:39
pyszne
kotlet 20.07.2011 17:54
pyszności
marcia71 22.04.2011 13:50
wole ciasta z kremem
Ela15 17.03.2011 15:55
wyśmienity

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat