Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową

Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt kakaowy ( składniki na 1 szt ):(blaszka 36/24,5 ):

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    13 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki

masa serowa:

  • ser na sernik

    1.5 kilogramów
  • cukier puder

    30 dag
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • jaja

    8 sztuk
  • masło 82%

    10 dag

kulki orzechowe:

  • orzechy włoskie

    30 dag
  • cukier puder

    4 łyżki
  • śmietana 12%

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    0.25 łyżeczki

masa kokosowa:

  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • masło 82%

    20 dag
  • mleko

    500 mililitrów
  • wiórki kokosowe

    5 łyżek
  • cukier

    8 łyżek

polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna

    10 dag
  • czekolada biała

    0.5 sztuki
  • mleko

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 30 min. w 170 st. C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie usunąć z niego papier. W ten sam sposób postąpić z drugim biszkoptem.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budynie, zmiksować do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko razem mieszamy.

Kulki orzechowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i toczymy kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy połowę masy serowej, układamy orzechowe kulki i przykrywamy je pozostałą masą serową. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.

Masa kokosowa:

300 ml mleka stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do budyniu dodajemy wiórka kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy aż będzie puszyste, następnie dodajemy stopniowo ostygnięty budyń i ucieramy.

Połową masy smarujemy jeden z biszkoptów. Następnie układamy upieczony sernik, który przykrywamy drugą połową masy i drugim biszkoptem.

Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy. Przez cały czas polewę należy mieszać. Następnie gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą czekoladę łączymy z pozostałym mlekiem, rozpuszczamy ją i dekorujemy ciasto tworząc ślaczki, które rozciągamy za pomocą wykałaczki, wtedy na cieście powstanie nam ładny wzorek.

Smacznego:)

Patrycja33
Ciasto wychodzi bardzo wysokie, ale możecie zrobić go również na jednym biszkopcie i z 1 kg sera.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat