Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszny sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową, a to wszystko między kakaowymi biszkoptami. Bardzo pracochłonne ciasto ale myślę, że smak ciasta wynagradza nam włożoną w niego pracę.

Składniki:

biszkopt kakaowy ( składniki na 1 szt ):(blaszka 36/24,5 ):

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 13 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki

masa serowa:

ser na sernik 1.5 kilogramów
cukier puder 30 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
jaja 8 sztuk
masło 82% 10 dag

kulki orzechowe:

orzechy włoskie 30 dag
cukier puder 4 łyżki
śmietana 12% 1 szklanka
proszek do pieczenia 0.25 łyżeczki

masa kokosowa:

budyń waniliowy 1 sztuka
masło 82% 20 dag
mleko 500 mililitrów
wiórki kokosowe 5 łyżek
cukier 8 łyżek

polewa czekoladowa:

czekolada mleczna 10 dag
czekolada biała 0.5 sztuki
mleko 6 łyżek

Porada

Ciasto wychodzi bardzo wysokie, ale możecie zrobić go również na jednym biszkopcie i z 1 kg sera.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową

Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy przez 30 min. w 170 st. C do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie usunąć z niego papier. W ten sam sposób postąpić z drugim biszkoptem.

Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać ser i budynie, zmiksować do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie wszystko razem mieszamy.

Kulki orzechowe: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i toczymy kulki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy połowę masy serowej, układamy orzechowe kulki i przykrywamy je pozostałą masą serową. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45 min. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.

Masa kokosowa:

300 ml mleka stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Do budyniu dodajemy wiórka kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 3 min. Budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy aż będzie puszyste, następnie dodajemy stopniowo ostygnięty budyń i ucieramy.

Połową masy smarujemy jeden z biszkoptów. Następnie układamy upieczony sernik, który przykrywamy drugą połową masy i drugim biszkoptem.

Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy. Przez cały czas polewę należy mieszać. Następnie gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą czekoladę łączymy z pozostałym mlekiem, rozpuszczamy ją i dekorujemy ciasto tworząc ślaczki, które rozciągamy za pomocą wykałaczki, wtedy na cieście powstanie nam ładny wzorek.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak