Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kruszonką i budyniem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Polecam bardzo prosty, szybki i smaczny sernik z kruszonką oraz budyniem. Sernik bardzo często bywa na moim świątecznym stole i nie tylko.

Składniki:

składniki na ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 małe łyż.
cukier 3 duże łyż.
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 5 szt.

masa serowa składniki

biały ser mielony 1 kilogram
cukier 1.5 szklanki
cukier waniliowy 2 małe łyż.
śmietana 18% 2 duże łyż.
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczna 2 duże łyż.
jajko 4 szt.

piana z białek składniki

białko 5 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1.5 dużej łyż.

dodatkowo

cukier puder do posypania 3 duże łyż.

Porada

Cukru do sera dodajemy według uznania w zależności od kwaśności sera. Do sera możemy dodać rodzynki, żurawinę itp.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kruszonką i budyniem

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na trzy części z czego 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną lekko tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę średniej wielkości.
Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa:
Ser trzykrotnie mielony wyłożyć do miski.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać śmietanę, budyń waniliowy lub śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną, miksując dodawać porcjami ser.
Gotowy ser wylać na przygotowane ciasto, na ciasto nałożyć ubitą pianę z białek a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:01
Dobry sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak