Sernik z kruszonką i budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam bardzo prosty, szybki i smaczny sernik z kruszonką oraz budyniem. Sernik bardzo często bywa na moim świątecznym stole i nie tylko.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 małe łyż.
  • cukier

    3 duże łyż.
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtka

    5 szt.

masa serowa składniki

  • biały ser mielony

    1 kilogram
  • cukier

    1.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 małe łyż.
  • śmietana 18%

    2 duże łyż.
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczna

    2 duże łyż.
  • jajka

    4 szt.

piana z białek składniki

  • białka

    5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1.5 dużej łyż.

dodatkowo

  • cukier puder do posypania

    3 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na trzy części z czego 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną lekko tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę średniej wielkości.
Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa:
Ser trzykrotnie mielony wyłożyć do miski.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać śmietanę, budyń waniliowy lub śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną, miksując dodawać porcjami ser.
Gotowy ser wylać na przygotowane ciasto, na ciasto nałożyć ubitą pianę z białek a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Bożena Matuszczyk
Cukru do sera dodajemy według uznania w zależności od kwaśności sera. Do sera możemy dodać rodzynki, żurawinę itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat