Sernik z kruszonką i budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam bardzo prosty, szybki i smaczny sernik z kruszonką oraz budyniem. Sernik bardzo często bywa na moim świątecznym stole i nie tylko.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 małe łyż.
  • cukier

    3 duże łyż.
  • margaryna

    1 kostka
  • żółtko jajek

    5 szt.

masa serowa składniki

  • biały ser mielony

    1 kilogram
  • cukier

    1.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 małe łyż.
  • śmietana 18%

    2 duże łyż.
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczna

    2 duże łyż.
  • jajko

    4 szt.

piana z białek składniki

  • białko

    5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1.5 dużej łyż.

dodatkowo

  • cukier puder do posypania

    3 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na trzy części z czego 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną lekko tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę średniej wielkości.
Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika.

Masa serowa:
Ser trzykrotnie mielony wyłożyć do miski.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać śmietanę, budyń waniliowy lub śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną, miksując dodawać porcjami ser.
Gotowy ser wylać na przygotowane ciasto, na ciasto nałożyć ubitą pianę z białek a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Bożena Matuszczyk
Cukru do sera dodajemy według uznania w zależności od kwaśności sera. Do sera możemy dodać rodzynki, żurawinę itp.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:01
Dobry sernik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat