Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
składniki na ciasto
-
mąka pszenna
3 szklanki -
proszek do pieczenia
2 małe łyż. -
cukier
3 duże łyż. -
margaryna
1 kostka -
żółtko jajek
5 szt.
masa serowa składniki
-
biały ser mielony
1 kilogram -
cukier
1.5 szklanki -
cukier waniliowy
2 małe łyż. -
śmietana 18%
2 duże łyż. -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
mąka ziemniaczna
2 duże łyż. -
jajko
4 szt.
piana z białek składniki
-
białko
5 szklanki -
cukier
1 szklanka -
mąka ziemniaczana
1.5 dużej łyż.
dodatkowo
-
cukier puder do posypania
3 duże łyż.
Sposób przygotowania
Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasto podzielić na trzy części z czego 2/3 ciasta wyłożyć na wysmarowaną lekko tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę średniej wielkości.
Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika.
Masa serowa:
Ser trzykrotnie mielony wyłożyć do miski.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem, cukrem waniliowym, dodać śmietanę, budyń waniliowy lub śmietankowy oraz mąkę ziemniaczaną, miksując dodawać porcjami ser.
Gotowy ser wylać na przygotowane ciasto, na ciasto nałożyć ubitą pianę z białek a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Cukru do sera dodajemy według uznania w zależności od kwaśności sera. Do sera możemy dodać rodzynki, żurawinę itp.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się