Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kremem i powidłami
Masa serowa:
1 kg twarogu,
20 dag cukru,
10 jajek,
kostka margaryny,
2 cukry waniliowe,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz cukier waniliowy. Wymieszać z ubitymi białkami. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 150st, następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok. pół godz. w temp. 180st. Wystudzić w blaszce.
Krem:
1/2 l mleka,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
200g masła,
szkl. cukru pudru,
cukier waniliowy.
W 1/2 szkl. mleka rozrobić obydwie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.
Ponadto:
powidła śliwkowe,
polewa czekoladowa.
Pierwszy kruchy placek posmarować powidłami, wyłożyć połowę kremu i przykryć masą serową, przykryć pozostałym kremem. Na krem wyłożyć kolejną warstwę powideł, przykryć drugim kruchym plackiem. Polać polewą, udekorować.