Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kokosowymi cukierkami

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dla wielbicieli serników mam taki na krupczatkowym spodzie z mnóstwem cukierków o smaku kokosowym w masie serowej. Bardzo polecam Wam taki sernik.

Składniki:

Na ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki
masło lub margaryna 25 dag
kakao 2 łyżki
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Na masę serową:

ser na sernik 1 kilogram
jajko 5 sztuk
masło lub margaryna 15 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy 2 sztuki
cukierki 35 dag

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Sernik można pokroić na 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy. Cukierki czekoladowe o smaku kokosowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kokosowymi cukierkami

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy.

Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:22
Dobre to jest. Glos oddany.
bietka 11.12.2018 10:00
Po prostu pychota :)
Babeczka35 11.12.2018 12:17
Dziękuję bardzo :)
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:22
Smakowity sernik ,kusi smakiem i wyglądem ;)
Babeczka35 11.12.2018 08:50
Dziękuję :) Starałam się żeby było pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak