Sernik z kokosowymi cukierkami

Sernik z kokosowymi cukierkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dla wielbicieli serników mam taki na krupczatkowym spodzie z mnóstwem cukierków o smaku kokosowym w masie serowej. Bardzo polecam Wam taki sernik.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Na masę serową:

  • ser na sernik

    1 kilogram
  • jajko

    5 sztuk
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • cukierki

    35 dag

Dodatkowo:

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Cukierki rozwijamy z papierków, wkładamy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta miażdżymy. Do ucieranej masy dajemy cukierki i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70-80 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do stężenia.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy.

Smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml. Budynie na pół litra mleka każdy i bez cukru. Sernik można pokroić na 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Użyłam sernik gotowy w wiadereczku, inny sernik trzeba zmielić przynajmniej dwa razy. Cukierki czekoladowe o smaku kokosowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 30.07.2020 19:22
Dobre to jest. Glos oddany.
bietka 11.12.2018 10:00
Po prostu pychota :)
Babeczka35 11.12.2018 12:17
Dziękuję bardzo :)
Bożena Matuszczyk 10.12.2018 10:22
Smakowity sernik ,kusi smakiem i wyglądem ;)
Babeczka35 11.12.2018 08:50
Dziękuję :) Starałam się żeby było pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat