Sernik z kokosową kruszoną i kandyzowanymi owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki krupczatki

    2 szklanki
  • masła

    150 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukru

    1/2 szklanki
  • proszku do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukru waniliowego

    2 łyżeczki
  • szczypta soli

  • wiórek kokosowych

    4 łyżki
  • Masa serowa

  • sera mielonego

    1 kg
  • jajek

    5 szt
  • cukru pudru

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    80 g
  • masła lub margaryny

    250 g
  • kandyzowanych owoców

    100 g
  • łyżka mąki

    1 łyżka
  • lukier lub biała czekolada

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


1.Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do naczynia i ugniatać palcami
tak, by zrobiły się grudki. Gdy są zbyt mokre i klejące dosypać
delikatnie mąki.
2. Miękkie masło za pomocą miksera utrzeć z żółtkami i cukrem
pudrem. Dodawać stopniowo ser oraz budyń,połączyć. Dodać owoce kandyzowane oprószone mąką
, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.Wymieszać
delikatnie łyżką, by masa nie straciła na puszystości.
3. Na tortownicę (26 cm) wsypać 3/4 kruszonki, wlać masę serową.
4. Wierz posypać pozostałą kruszonką.
5. Piec w temp. 180 stop. 1godz.
6. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut
pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy aż
ostygnie.
7. Po upieczeniu zimny sernik polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat