Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąki krupczatki
2 szklanki -
masła
150 g -
żółtko jajek
2 szt -
cukru
1/2 szklanki -
proszku do pieczenia
1 łyżeczka -
cukru waniliowego
2 łyżeczki -
szczypta soli
-
wiórek kokosowych
4 łyżki -
Masa serowa
-
sera mielonego
1 kg -
jajek
5 szt -
cukru pudru
1 szklanka -
budyń śmietankowy
80 g -
masła lub margaryny
250 g -
kandyzowanych owoców
100 g -
łyżka mąki
1 łyżka -
lukier lub biała czekolada
Przepis i sposób przygotowania Sernik z kokosową kruszoną i kandyzowanymi owocami
1.Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do naczynia i ugniatać palcami
tak, by zrobiły się grudki. Gdy są zbyt mokre i klejące dosypać
delikatnie mąki.
2. Miękkie masło za pomocą miksera utrzeć z żółtkami i cukrem
pudrem. Dodawać stopniowo ser oraz budyń,połączyć. Dodać owoce kandyzowane oprószone mąką
, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy.Wymieszać
delikatnie łyżką, by masa nie straciła na puszystości.
3. Na tortownicę (26 cm) wsypać 3/4 kruszonki, wlać masę serową.
4. Wierz posypać pozostałą kruszonką.
5. Piec w temp. 180 stop. 1godz.
6. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut
pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i czekamy aż
ostygnie.
7. Po upieczeniu zimny sernik polać lukrem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się