Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z karmelem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek waniliowy 40 dekagram
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 1/2 kostki
sok z całej cytryny
budyń waniliowy 1 opakowanie
karmel
twaróg 70 dekagram

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z karmelem

Ser twarogowy mielimy dwa razy. Do dużej miski dajemy oddzielone 6 żółtek z cukrem i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy masło (potrzymać w temp. pokojowej masło przez kilka godzin), sok z cytryny i dalej ucieramy. Dodajemy ser zmielony w małych ilościach i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy serek waniliowy i budyń (przesiany przez sitko)– dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z 6 białek i całość delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy gotowy ser, pieczemy w temp. 170 stopni przez godzinę.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i chłodzimy sernik w wyłączonym ale nie otwartym piekarniku około ½ godz., następną godzinę studzimy sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmujemy sernik, polewamy i smarujemy po wierzchu karmelem i studzimy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 06.12.2012 09:18
jaki apetyczny
monisia1977 22.10.2012 06:54
dobre
czekoladka_m 21.10.2012 18:00
Smaczniutki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak