Sernik z jogurtem greckim i kandyzowanym ananasem

Sernik z jogurtem greckim i kandyzowanym ananasem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto kruche

  • ser biały twarogowy

  • jogurt grecki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: CIASTO: 1,5 szkl. mąki krupczatki
1 jajko
...1/2 szkl. cukru
100 g Kasi
2 szczypty soli
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru z wanilią
MASA: 1 kg sera białego 3-krotnie mielonego
4 jajka
150 g Kasi
1/2 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
150g jogurtu greckiego
2 łyżki budyniu waniliowego
1 op. przyprawy do sernika
6 łyżek posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 dkg kandyzowanego, kolorowego ananasa
POLEWA: 1 łyżeczka żelatyny
1/4 szkl. wody
150 ml jogurtu greckiego
2-3 szczypty mielonego cynamonu
3-4 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

sposób przygotowania: Ciasto - Kasię posiekać z mąką, dodać cukier, cukier waniliowy, sól a następnie jajko i jogurt. Zagnieść ciasto i schłodzić min. 30 min.. Następnie rozwałkować i wylepić dno tortownicy 26cm średnicy. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Masa - miękką Kasię utrzeć z cukrem zw. i waniliowym. Miksując dodawać na przemian do jednym jajku i części sera. Gdy masa będzie gładka dosypać budyń i przyprawę do sernika oraz jogurt, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę i ananasa. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 st.C. Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do wystudzenia i dopiero zimny wyjąć z formy.
Polewa - żelatynę zalać zimną wodą a gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści - mieszać cały czas. Ciepłą wlać do jogurtu, dodać cynamon, wymieszać a gdy zacznie tężeć wylać na sernik. Posypać skórką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aisza1

09.03.2013 07:24
mniam bardzo apetycznie wygląda

Anna133

09.04.2012 07:26
ta polewa ciekawa ;)

SylwiaMagdaSabin

28.11.2011 11:59
rewelacja

Misia90

03.09.2011 21:07
ekstra

Marysia

03.09.2011 20:50
super

Karolina69

03.09.2011 08:53
fajne

m1monika

19.07.2011 10:17
bardzo apetyczny;)

Jolanta_P-S

14.07.2011 17:47
fajny pomysł na polewę, muszę sprawdzić tym bardziej, że jogurt grecki to stałe wyposażenie mojej lodówki;)

banditka

06.06.2011 10:20
apetycnzy :)

misia53

07.05.2011 23:21
He he... to pierwsze....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat