Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
herbatniki
maślane 150g -
masło
50 g
masa serowa
-
twaróg zmielony
1 kg -
serek mascarpone
250 g -
cukier
230 g -
ekstrakt waniliowy
2 lyzki (domowy) -
budyń waniliowy
40 g (proszek) -
mąka pszenna typ 450
1 lyzka -
jaja
5 szt -
jagody
300 g
kruszonka
-
masło
50 g -
cukier
2 lyzki -
mąka pszenna typ 450
4 lyzki
Przepis i sposób przygotowania Sernik z jagodami i kruszonką
Kroki postępowania

Spód:
Ciasta zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i wymieszać. Wsypać do tortownicy (śr. 23 cm), ugnieść, wstawić do lodówki.
Kruszonka:
Zimne masło wrzucić do rozdrabniacza, dodać cukier i mąkę, siekać do uzyskania kruszonki, wstawić do lodówki.
Owoce umyć, osuszyć.

Masa serowa:
Do dużej miski wrzucić twaróg i mascarpone.

Dodać cukier i ekstrakt waniliowy (użyłam domowego, na rumie).

Następnie dodać mąkę pszenną i budyń, wbić jajka i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Nie ubijać!

Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce
Komentarze (31)
Załaduj więcej komentarzy (21)