Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jagodami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka tortowa 350 g
masło zimne 200 g
cukier puder 100 g
kwaśna śmietana 1 łyżka
żółtko jajek 2
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1 kg
jajko 5 sztuk
cukier kryształ 220 g
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 ml
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Ponadto

jagody 500 - 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami

Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i razem posiekać. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schować na 1 - 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części : 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach około 20 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód formy ( pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki ). Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 200°C, do jasno złotego koloru.

Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg ( najlepiej półtłusty ) zmielić przynajmniej dwukrotnie. Umieścić go w naczyniu wraz z pozostałymi składnikami na masę serową i zmiksować do połączenia się wszystkich składników, nie dłużej. Masę przelać na podpieczony spód, na wierzch wysypać równomiernie 2/3 ilości przygotowanych jagód. Piec przez 20 minut w temperaturze 160°C. Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika i wysypać na wierzch resztę jagód. Z reszty ciasta ( 1/3 ) zrobić paseczki i utworzyć z nich kratkę na powierzchni sernika. Wstawić z powrotem do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze około 30 - 35 minut. Powierzchnia sernika po upieczeniu powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wstawić na około 12 godzin do lodówki, wówczas sernik nabierze odpowiedniej konsystencji.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 29.09.2014 19:37
Cudowne ciasto :)
monika141 29.09.2014 18:28
pysznie wygląda
IwonaDD 29.09.2014 13:00
wspaniale wygląda ten serniczek
Adam/ZUB3R 29.09.2014 12:07
wygląda bardzo smacznie
bietka 29.09.2014 11:34
mniam musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak