Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkiem
Kroki postępowania
Chłodzimy w zamrażalce przez 30 minut.
Blaszkę 24x24 cm wykładamy folią i smarujemy ją tłuszczem. Posypujemy mąką.
Ciasto ścieramy na tarce jarzynowej zostawiając trochę do ozdoby. Lekko je dociskamy do dna blaszki.
Ser ucieramy z cukrem,jajkami i mlekiem.
Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy.
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą.
Jabłka obieramy. Jedno z nich kroimy na cienkie plasterki,resztę ścieramy na tarce jarzynowej.
Skrapiamy je sokiem z cytryny by nieściemniały.
Masę serową łączymy z odsączonymi i obsypanymi mąką rodzynkami.
Wierzch wykładamy odciśnięte od soku jabłka.
Zostawiamy go przy uchylonych drzwiczkach jeszcze na 10 minut.